Evenimentul Zilei > Economie > ANRE: România și-a asumat obligația de a exporta gaze în Republica Moldova pe timpul iernii
ANRE: România și-a asumat obligația de a exporta gaze în Republica Moldova pe timpul iernii

ANRE: România și-a asumat obligația de a exporta gaze în Republica Moldova pe timpul iernii

România și-a asumat obligația de a exporta gaze naturale în Republica Moldova pe timpul sezonului rece, se arată într-un comunicat în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) explică de ce a luat decizia de a obliga producătorii să vândă pe bursă cel puțin 20% din producție începând cu 15 iulie, citat de Agerpres.

Ordinul instituie obligaţia producătorilor şi a furnizorilor de gaze naturale de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate din România, în considerarea termenelor legale instituite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35/ 2014 pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 care prevede că începând cu data de 15 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România sau afiliaţii acestora, după caz, au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie, destinată consumului intern.

Astfel, prin acest Ordin s-a stabilit ca pentru perioada imediat următoare, respectiv perioada iulie-decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale să aibă obligaţia de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia internă proprie destinată consumului intern pe piaţa concurenţială, spun reprezentanţii ANRE în comunicat.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: