Firma din Cluj Napoca, CPL Concordia România, și-a notificat toți abonații că va renunța la serviciul de furnizare a gazelor naturale.
Firma din Cluj Napoca, CPL Concordia România, și-a notificat toți abonații că va renunța la serviciul de furnizare a gazelor naturale.
Cei de la CPL Concordia au trimis informările și către persoanele fizice și către sute de societăți comerciale cu care firma are contracte încheiate. CPL Concordia este o firmă cu acționariat italian.
În total, CPL Concordia are în județul Cluj aproximativ 22.000 de abonați, cărora le distribuie gazele naturale. Una peste alta, susțin autoritățile județene, peste 80.000 de persoane se bucură de serviciile acestei societăți de distribuție.
Notificarea trimisă cu factura din februarie
Acum, potrivit acestei notificări, cei de la CPL Concordia susțin că piața gazelor naturale a devenit foarte volatilă și impredictibilă și nu mai pot asigura contractele pentru achiziția viitoare de gaz metan.
Din informațiile publice, doar în iarna 2021-2022, cei de la CPL Concordia au realizat un profit din revânzarea gazului natural estimat la aproximatv șase milioane de euro. Surse din piața energiei ne-au declarat că cei de la CPL Cocordia se tem că vor avea parte de un refuz foarte mare de plată a facturilor, generat de lipsa banilor. In condițiile existente firmele furnizoare au interzis să treacă la debranșarea rău platnicilor.
Cei de la CPL Concordia au anunțat că vor să rămână doar cu serviciul de distribuție, adică să facă mententanța sistemelor existente, ceea ce le aduce în prezent un venit 3 bani pentru fiecare metru cub de gaze naturale facturat către consumatori. Iată ce se scrie notificare
Ce se scrie în notificare
*Subliniem faptul că, în calitate de titular al licenței de furnizare, societatea noastră nu are la îndemână pârghii care să diminueze impactul evoluției prețurilor pe piața angro de gaze naturale.
*Din considerentele expuse anterior, vă informă că societatea noastră intenționează să renunțe la activitatea de furnizare, ca atare, este necesar ca în cel mai scurt timp să încheiați un contract de furnizare gaze naturale cu alt furnizor. Vă amintim faptul că toți clienții finali de gaze naturale au dreptul să își schimbe furnizorul, cu respectarea condițiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul pe care îl alegeți.
ANRE prins pe picior greșit ca de obicei
În alte cazuri ale unor firme de ”buzunar”, care aveau licențe de furnizare a gazelor naturale, cei de la ANRE au răspuns că această licență nu poate fi retrasă decât în anumite condiții.
„ANRE a modificat regulamentul de acordare a licenţelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenţei trebuie mai întâi să rezolve problema clienţilor lor. Aceasta înseamnă că trebuie să-i notifice şi să le acorde timp să încheie contracte cu alţi furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunţa la licenţă doar dacă este însoţită de dovada că toţi clienţii şi-au încheiat alte contracte”, au precizat reprezentanţii ANRE.
La ANRE - Serviciul Teritorial Cluj, directorul Sorin Roșian ne-a declarat că toate deciziile se iau la București. ”La noi toate sesizările, plângerile se centralizează la București. De acolo se cere punct de vedere de la furnizori. Dacă sunt situații de control în teren primim mandat și mergem în control. Despre ce spuneți dvs încă nu am aflat nimic dar decizia finală va fi luată la București”, a spus Sorin Roșian.