„ANOTIMPURILE” LUI VIVALDI, cu GABRIEL CROITORU, la Sala Radio

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate „hit-uri” ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat pe28 ianuarie, de la ora 19.00, de Orchestra de Cameră Radio.

Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită „Anotimpurile”, compusă în 1720 de Vivaldi şi care a devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în sec. XX. Tematica anotimpurilor a atras numeroşi compozitori de-a lungul timpului, ca Haydn, Ceaikovski sau, mai aproape de perioada contemporană, Astor Piazzolla, dar nici una dintre partiturile celoralţi artişti nu a dat naştere unui număr aşa de mare de interpretări precum creaţia lui Vivaldi. O sonoritate inedită, extrem de sugestivă, caracterizează „Anotimpurile”, o lucrare care desenează practic, în mintea ascultătorului, tabloul diferitelor momente ale anului.

Veţi avea şansa de a asculta această partitură în interpretarea solistică a violonistului Gabriel Croitoru, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio care deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”. Cu peste o mie de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogată prezenţă în viaţa muzicală. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).

În a doua parte a serii veţi asculta ultima dintre cele 41 de simfonii compuse de genialul MOZART în doar 35 de ani de viaţă:  Simfonia nr. 41 în do major – Jupiter, supranumită astfel datorită aerului triumfal şi sonorităţii sale impunătoare.

Evenimentul se derulează sub bagheta lui Cristian Brâncuşi, membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio şi dirijor principal al acesteia. Din 1990, artistul a prezentat alături de ansamblu sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţie contemporană.