Festivalul a fost deschis de tradiţionalul cor al femeilor din Sfântu Gheorghe şi de proiecţia unui film slab semnat de un regizor celebru.
Pe 6 august, a avut loc la Sfântu Gheorghe Gala de deschidere a celei de-a noua ediţii a festivalului "Anonimul". Pe scenă s-a aflat prezentatorul Florin Piersic Jr., care, potrivit lui însuşi, ştie de ce e invitat constant la eveniment. Pentru că e independent. Lui i s-au alăturat Irina-Margareta Nistor, selectorul competiţiei de scurtmetraj, Ludmila Cvikova, selectorul competiţiei de lungmetraj, şi Miruna Berescu, directorul festivalului.
Ei au avut discursuri jucăuşe, care s-au îmtrepătruns, fără a uita să relaţioneze cu publicul, să menţioneze cele trei secţiuni competiţionale şi cum poate fi votat câştigătorul trofeului Anonimul.
Irina-Margareta Nistor a glumit de cum a ajuns pe scenă, spunându-i prezentatorului: "Ştii cum e, relaţia asta cu microfonul… Te simţi ca un preşedinte!". S-a făcut haz şi pe tema unui film în care criticul va fi personaj principal, iar Irina-Margareta Nistor l-a întrebat pe Florin Piersic Jr. dacă este gelos pe viitoarea ei interpretare.
Cu filmul, mai slab
Lungmetrajul care a inaugurat festivalul nu s-a ridicat la înălţimea deschiderii ludice a "Anonimului". "The Door", filmul veteranului Istvan Szabo, o ecranizare a romanului Magdei Szabo, l-a făcut să pară mai degrabă un dinozaur. Un producător român aflat în public l-a caracterizat ca având "un ritm isteric", iar un spectator a comentat ironic că "e nevoie de un regizor mare ca s-o facă pe Helen Mirren să joace prost".
Actriţa britanică o interpretează pe Emerenc, o femeie săracă, forţată de circumstanţe să facă menajul unor oameni mai înstăriţi şi să cureţe strada pe care locuiesc. Acţiunea se petrece în Budapesta anilor `60, dar toată lumea vorbeşte engleza. Între Emerenc şi Magda (Martina Gedeck), o profesoară convertită în scriitoare, căsătorită cu un alt intelectual, se înfiripă o relaţie de iubire-ură. Pe fondul acesteia, cineastul maghiar înghesuie toate temele posibile (de la Holocaust, relaţia mamăfiică şi amorul în general, până la violenţa împotriva animalelor), realizând ghiveciul care rezultă de obicei dintro astfel de reţetă.
Jocul celor două actriţe e artificial, replicile sunt în neconcordanţă cu personajele şi scrise cu picioarele, iar scenariul suferă la două capitole: previzibilitate şi plauzibilitate. Reacţia publicului de la "Anonimul" a fost împărţită: la final s-a aplaudat, dar destui spectatori au părăsit cinematograful în aer liber din camping în timpul proiecţiei.
"Ştii cum e, relaţia asta cu microfonul… Te simţi ca un preşedinte! "
IRINA-MARGARETA NISTOR, critic de film
- Filmele se bat la Festivalul "Anonimul"