Exercițiile demarate la sistemul de alarmare a populației au descoperit că echipamentele de avertizare, acelea care au funcționat, au avut un grad de audibilitate de doar 48%, ceea ce evidențiază necesitatea îmbunătățirii sistemului sau chiar introducerea unuia complementar.
Prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu a prezentat, sâmătă, un raport al exercițiului pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, concluzionând că România are nevoie de un sistem integrat de avertizare care să poată permite avertizarea unui număr mai mare de oameni.
Din totalul de sirene de avertizare la nivel național, 6.045 au fost funcţionale, iar 635 nu au funcţionat, a mai precizat oficialul IGSU.
La rândul său, secretarul de stat MAI, Raed Arafat, a atras atenția că una dintre problemele grave constate a fost activarea sirenelor, cu toate că se știau dinainte date referitoare la exercițiu, cum ar fi ziua și ora la care acestea ar trebui activate.
„Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient. La nivel local au fost greutăţi în pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman. Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importantă. Am încercat soluţii alternative, una fiind aplicaţia departamentului care funcţionează, dar răspândirea este limitată la acest moment”, a arătat oficialul MAI.
Totodată, ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a subliniat faptul că jumătate din populația României nu a auzit aceste sirene, ceea ce este grav. oficialul a precizat că ar fi neevoie de un sistem complementar de alarmare care să folosească teelefonul mobil al ceetățenilor.