„Vechii demoni” şi „noile ideologii” ameninţă pacea, a avertizat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron la comemorarea centenarului armistiţiului. „Istoria uneori ameninţă să se întoarcă la cursul său tragic şi să compromită moştenirea păcii pe care am crezut-o sigilată cu sângele strămoşilor noştri”, a spus Macron, în faţa a zeci de lideri mondiali adunaţi la Arcul de Triumf din Paris, transmite Agerpres. „Să facem din nou acest jurământ al naţiunilor, să punem pacea mai presus de toate, pentru că-i ştim preţul, îi cunoaştem greutatea, ştim ce anume cere”, a adăugat Macron.

Noi toţi liderii politici trebuie, la această dată de 11 noiembrie 2018, să reafirmăm în faţa popoarelor noastre adevărata noastră responsabilitate imensă: aceea de a transmite copiilor noştri lumea la care generaţiile precedente au visat”, a adăugat el în faţa celor 72 de lideri mondiali reuniţi la Paris. Primii dintre cei aproximativ 70 de şefi de stat şi de guvern aşteptaţi au început să sosească duminică, la scurt timp după 8.15 GMT, la Palatul Elysee, fiind întâmpinaţi de preşedintele francez Emmanuel Macron, pentru a participa apoi la comemorarea armistiţiului, informează France Presse. Emmanuel Macron i-a primit, împreună cu soţia sa Brigitte, pe lideri pe covorul roşu în faţa a zeci de fotografi în curtea de onoare la Elysee.

Primii au fost prim-miniştrii suedez, irlandez, norvegian şi algerian, înainte de sosirea cancelarului german Angela Merkel şi a prim-ministrului canadian Justin Trudeau. Apoi, demnitarii au plecat spre Place de l’Etoile, pentru a participa la o mare ceremonie sub Arcul de Triumf, unde se află mormântul Soldatului Necunoscut din Marele Război. Preşedintele american Donald Trump nu venit la Elysee, el mergând direct la Arcul de Triumf. Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele Statelor Unite Donald Trump s-au salutat şi şi-au dat mâna la Arcul de Triumf. Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit ultimul la ceremonie, apărând sub o umbrelă. El i-a salutat de asemenea pe omologii săi francez, american, pe soţiile lor, precum şi pe cancelarul german.