Capra himalayana sau Capra falconeri este cunoscută și sub numele de markhor și se află pe cale de dispariție.
Singurul habitat din lume unde mai trăiește acest animal este în centrul și sudul Asiei, mai precis, în Pakistan, în regiunile din vestul Munților Himalaya.
În libertate mai există aproximativ 2.500 de exemplare care trăiesc în zonele bogate în vegetație de stepă, dar se pot găsi și la altitudine de 4.000 de metri. Din păcate, vânătoarea necontrolată și abuzivă au contribuit la decimarea acestei specii de capre. În prezent, autoritățile din Pakistan eliberează un număr limitat de premise de vânătoare care se pot obține numai prin licitații deschise.
Capra himalayana este una dintre speciile mai mari și mai robuste ceea ce o deosebește de celelalte specii de capre.
Lungimea corpului este de 1,4-1,8 m, greutatea de 32-110 kg, înălțimea la greaban de 1,5 m si lungimea cozii de 8-14 cm. Capra himalayană mai are ceva care o deosebește de toate celelalte specii, și anume, coarnele spiralete în formă de V.
Capra himalayana considerată un trofeu deosebit pentru vânători
Aceste podoabe pot ajunge, la masculi, chiar și la 1,6 m. Femelele au și ele coarne, dar care nu depășesc 25 de cm. Acestea au forma de tirbușon, sunt mari, late și răsucite într-o spirală interesantă.
Pe timpul verii, blana caprelor are un colorit roșiatic-cenușiu, dar devine cenușie pe timpul iernii. De asemenea, blana este mai rară și mai scurtă în sezonul cald și este mai lungă și mai deasă în timpul iernii.
Hrana de bază a acestei specii de capre este format din plante, muguri, frunze, ace de pin și rămurele fragede.
Cea mai activă perioadă a caprelor himalayene este în sezonul de împerechere. Atunci, masculii se luptă între ei pentru a-și câștiga dreptul de împerechere.
După împerechere masculii părăsesc turma trăind solitari pe crestele munților.
Femelele, după 170 de zile de gestație nasc 1-2 pui. De obicei femelele care au pui formează grupuri mici care trăiesc izolat de restul turmei, preferând zonele cu altitudini mai mari.
Speranța de viață pentru aceste animale este de aproximativ 12 ani în captivitate, dar mai redusă în mediul natural, asta din cauza braconierilor care sunt principalii dușmani. Caprele himalayene sunt vânate în special pentru coarnele lor fastuoase care sunt considerate un trofeu deosebit pentru vânători.