Agenţia Naţională de Integritate ( ANI) continuă verificările în rândul primăriilor. Recent, în cazul a 11 persoane a fost constatat conflictul de interese de natură administrativă, fiind sesizate și organele de urmărire penală. Este vorba despre un primar, precum și mai mulți consilieri locali şi secretari generali ai unor localități. Totodată, un consilier județean din Timiș a fost găsit incompatibil.
ANI, controale în toate județele
În cazul acestor persoane angajate la stat au fost sesizate organele de urmărire penală. Conform ANI, Coteţiu Andrei, consilier judeţean în cadrul C.J. Timiş, în exercitarea mandatului de consilier judeţean, a participat, în perioada 2021-2023, la deliberarea şi adoptarea mai multor hotărâri ale C.J. Timiş privind aprobarea bugetului local al jud. Timiş, care puteau produce un folos pentru asociaţia în cadrul căreia persoana evaluată deţinea funcţia de inginer şi cea de director executiv, şi de la care încasa venituri de natură salarială.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. e) şi alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019.
„La data de 18 decembrie 2023, Agenţia Naţională de Integritate a constatat şi starea de incompatibilitate în cazul lui Coteţiu Andrei întrucât, în perioada 27 octombrie 2020 – 25 martie 2021, a deţinut şi exercitat simultan atât funcţia de consilier judeţean cât şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie/ administrator în cadrul unei companii locale al cărei acţionar unic este C.L. al Mun. Timişoara.”, arată Agenția.
Un primar din Botoșani, găsit în conflict de natură administrativ
Primarul comunei Frumuşica, județul Botoşani, a fost găsit în conflict de natură administrativ. Conform ANI, în perioada mandatului, acesta a semnat un contract de asistenţă juridică cu un cabinet individual de avocatură. Anterior, edilul local încheiase un contract cu același cabinet de avocatură, însă în calitate de persoană fizică.
De asemenea, organele de cercetare penală au fost sesizate și în cazul consilierului local Menan Samie din Medgidia.
„În perioada exercitării mandatului de consilier local, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor Hotărâri ale C.L., Hotărâri care ar putea produce un folos pentru o asociaţie în cadrul căreia persoana evaluată deţine funcţia de vicepreşedinte.”, arată Agenția Națională pentru Integritate.
ANI a sesizat organele de cercetare penală
Vizat de aceeași măsură a fost și Nica Adrian Cornel, consilier local în comuna Apateu, județul Arad. Potrivit Agenției, acesta a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii C.L al comunei Apateu din data de 26 februarie 2021 privind închirierea unor terenuri aflate în domeniul privat al comunei Apateu. După adoptarea Hotărârii, au fost încheiate 2 acte adiţionale la contractul de închiriere din anul 2015. Acesta a fost încheiat între consilier, în calitate de locatar și U.A.T. comuna Apateu, având calitatea de locator.
„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către NICA ADRIAN CORNEL a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal. În cazul ambelor acte adiţionale, documentaţia premergătoare încheierii lor poartă aceeaşi dată cu actele adiţionale”, anunţă instituţia.
De asemenea, organele de cercetare penală au fost sesizate și în cazul unor consilieri locali din județele Neamț, Călărași și Tulcea.
Totodată, un secretar general al comunei Balta, județul Mehedinți, a ajuns în atenția organelor de cercetare. Conform ANI, Anițescu Petrache, în perioada exercitării funcţiei publice de conducere, în calitate de titular al unei entităţii economice, a solicitat Primăriei comunei Balta, eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru entitatea economică al cărei administrator este, autorizaţie semnată ulterior de către Primarul comunei Balta, respectiv de către persoana evaluată, în calitate de secretar general.
„În baza emiterii autorizaţiei, entitatea economică a beneficiat de un ajutor financiar nerambursabil în cuantum de 95.319 lei (21.000 Euro) acordat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală România.”, arată Agenția.