ANI: Proiectele din Parlament afectează iremediabil activitatea inspectorilor

ANI: Proiectele din Parlament afectează iremediabil activitatea inspectorilor

Agenţia Naţională de Integritate susţine că două propuneri legislative adoptate tacit în Parlament, prin care persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese vor putea ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate, va afecta "iremediabil" activitatea de evaluare desfăşurată de inspectorii de integritate.

"Având în vedere cele două propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/ 2010, prin care se stabileşte faptul că persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese vor putea ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate, Agenţia Naţională de Integritate consideră că adoptarea acestor propuneri ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfăşurată de inspectorii de integritate, eliminând complet caracterul disuasiv al sancţiunilor aplicate, precum şi obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", se arată într-un comunicat al ANI.

Propunere cu interes

În opinia ANI, cele două propuneri legislative urmăresc diminuarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în aşa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcţie aleasă ori numită. Mai mult, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice în condiţiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilor în exercitarea calităţii de ales local (un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

Propuneri fără ecou

De asemenea, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/ 2014, "a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/ 2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept".

ANI menţionează că a transmis instituţiilor relevante nu mai puţin de patru puncte de vedere cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2).

Aceeași Cristiana Anghel

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit ieri proiectul de lege iniţiat de senatoarea PC Cristiana Anghel potrivit căruia persoanele faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese sau a incompatibilităţii să nu li se interzică să ocupe funcţii sau demnităţi publice electorale timp de trei ani.

Proiectul de lege modifică legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi pe cea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Actul normativ prevede că "persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit alineatului 1 sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia de demnitate publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului". Proiectul mai prevede că, dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie care a generat starea de incompatibilitate ori existenţa conflictului de interese pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Încă un pas

Proiectul de lege va pleca la Senat, care este cameră decizională. Un alt proiect adoptat tacit miercuri în plen prevede că persoanele faţă de care s-a constatat conflict de interese sau stare de incompatibilitate sunt decăzute din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeri.

"Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alineatului 1 sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeri, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, fiind incompatibilă pe o perioadă de 3 ani cu funcţiile sus menţionate", se arată în proiect.