UDMR vrea să lase ANI doar cu numele

UDMR vrea să lase ANI doar cu numele

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) este la un pas de a rămâne fără obiectul muncii. Deputatul UDMR, Marton Arpad a depus o serie de amendamente care elimină din legea cadru a instituţiei cele mai importante prevederi.

Profitând de proiectul de lege iniţiat de deputatul Tudor Ciuhodaru, care prevede ca pe lângă declaraţii de avere şi interese persoanele cuprinse în legea 176/2010 să depună şi declaraţii de studii, deputatul UDMR, Marton Arpad a venit cu un maldăr de amendamente, care dacă ar fi adoptate ANI ar pierde o parte din atribuţiile sale.  Astfel, potrivit Agerpres, Marton Arpad vrea să elimine obligativitatea candidaţilor la diverse funcţii (preşedinte, senator, deputat, primar) să îşi depună declaraţiile de avere şi de interese.

Fără declaraţii publice, fără expertize extrajudiciare De asemenea, deputatul UDMR mai propune ca ANI să nu mai afişeze pe site-ul său declaraţiile de avere şi interese, persoanele declarate ca având diferenţe semnificative ale averii să nu mai poată fi declarate incompatibile, iar ANI nu mai are dreptul să solicite informaţii de la alte instituţii şi nici să solicite expertize extrajudiciare, persoanele declarate incompatibile sau în conflict de interese nu mai sunt eliberate din funcţie, iar Agenţia nu mai poate aplica amenzi dacă declaraţiile de avere şi interese nu sunt depuse la timp.

De asemenea, deputatul Marton Arpad doreşte eliminarea art. 4 (1) care prevede că declaraţiile de avere şi interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii.

În opinia lui Marton Arpad, ANI nu ar mai trebui să fie informată de organele fiscale şi organele de urmărire penală asupra măsurilor luate în dosarele transmise de Agenţie. 

Pe 25 septembrie, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a declarat că legea de funcţionare a Agenţiei "este în pericol", după ce în Parlament au fost depuse trei proiecte prin care se doreşte aducerea unor modificări, iar unii parlamentari fac presiuni asupra inspectorilor de integritate, prin declaraţii agresive.

Horia Georgescu consideră că prin aceste proiecte sau amendamente există pericolul ca legea de funcţionare a ANI să fie trimisă la Curtea Constituţională, iar activitatea Agenţiei să fie din nou blocată. CITIŢI ŞI:

  • Înalta Curte închide gura ANI
  • ANI, în pericol de a rămâne fără atribuţii
  • ANI, "un pechinez bătrân, fără dinţi în gură"
  • ANI verifică averea lui Victor Ponta. Vezi ce avere au preşedintele PSD şi soţia sa

Ne puteți urmări și pe Google News