Editura Evenimentul si Capital

ANI a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea de urgenţă a dosarului incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Candidatul ACL la prezidenţiale poate avea grave probleme în cariera sa politică

Klaus Iohannis
Autor: | | 95 Comentarii | 2500 Vizualizari

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a trimis conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o cerere prin care solicită acestei instanţe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilităţile de tip "RAJA", printre care se află şi cel al preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, a anunţat realizatorul B1 TV, Cătălin Prisacariu, în emisiunea Evenimentul Zilei, realizată de Silviu Sergiu.

"Sunt 33 de dosare pe rol la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Toate aceste dosare stabilesc incompatibilităţi ale unor primari, iar printre ei sunt Klaus Iohannis, Constantin Boscodeala, primarul Sibiului, primarul Buzăului, dar şi preşedintele consiliului judeţean Braţov. Ei bine, toate aceste dosare sunt de luni de zile la Înalta Curte, unele de respingere, altele, cum e cazul lui Iohannis, cu decizii de aprobare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este cea care dă verdictul. În acest caz s-ar complica cariera sa politică", a declarat Cătălin Prisacariu, pentru B1 TV.

Vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a intervenit telefonic în emisiunea Evenimentul Zilei: "PNL nu are nicio emoţie în privinţa sentinţei Inaltei Curţi, pentru că Iohannis a primit decizie favorabilă de la Curtea de Apel Alba Iulia. Inalta Curte va verfica doar dacă Curtea de Apel a respectat procedura şi nu se va intra pe fondul cauzei. E dreptul justiţie să stabilească termeni în acest dosar".

"Avem în vedere faptul că emiterea unor decizii prin care să se soluţioneze litigiile ce au ca obiect incompatibilităţile de tip 'RAJA' prezintă o importanţă deosebită, dat fiind faptul că, în prezent, din punctul de vedere al ANI, în toate aceste situaţii exercitarea atribuţiilor efective, corespunzătoare prerogativelor de putere publică, nu este una conformă cu legea şi cu valorile statului de drept. De altfel, această problemă de drept a suscitat o dezbatere amplă şi la nivelul opiniei publice şi a factorilor politici, generând controverse, subminând astfel aplicarea legii din perspectiva existenţei stărilor de incompatibilitate care în fapt previn conflicte de interese, factor determinant în fraudarea banilor publici", se arată în solicitarea ANI.

Agenţia subliniază că "fixarea unor termene urgente în toate aceste dosare corespunde unuia din principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare efectuată de ANI, respectiv principiul celerităţii, principiu consacrat prin modificările aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.20212010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor".

"Menţionăm şi faptul că interpretarea instanţelor de fond nu a fost una unitară, context în care soluţionarea în regim de urgenţă a acestor dosare de către Înalta Curte de Casaţie ar avea ca efect o unificare a jurisprudenţei curţilor de apel. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea rapoartelor de evaluare ale Agenţiei într-un număr de 23 de cauze, în timp ce Curţile de Apel Bucureşti, Ploieşti, Oradea, Craiova şi Constanţa au menţinut rapoartele de evaluare ale ANI într-un număr de 38 de cauze", mai declară ANI.

În condiţiile în care va fi găsit incompatibil, Klaus Iohannis nu va mai avea voie să ocupe funcţii publice timp de trei ani.

Pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constata că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a aflat în stare de incompatibilitate.

ANI a contestat decizia iar dosarul a ajuns la instanţa supremă, care însă nu a fixat un termen de judecată.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis Klaus-Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", declara ANI.

Dragos Patraru ATAC FRONTAL la Cristian Tudor Popescu. Se agita apele in mass-media din Romania!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI