Vedeta americană a făcut „lobby” pe Croazetă pentru animaţia „Kung Fu Panda”.
După o deschidere palidă, festivalul a plusat ieri cu vedete de peste Ocean. Pe toţi i-a adus la Cannes un urs panda, protagonistul unei animaţii simpatice, „Kung Fu Panda” (în afara competiţiei), care a împrumutat voci celebre pentru personajele sale: Angelina Jolie, Dustin Hoffman, Jacky Chan, Lucy Liu, Jack Black. E povestea clasică a unui personaj cu toate datele unui antierou – leneşul, grasul şi mâncăciosul Po (vocea lui Jack Black) – care devine la final un maestru în Kung Fu şi eroul micului său sat chinez.
Amorezat de tehnica Kung Fu şi destinat unei vieţi de bucătar, Po participă la un „concurs” în care legendarul maestru Oogway ar trebui să-l „simtă” pe cel care-i va scăpa de fiorosul tigru Tai Lung. Po ia ”potul”, spre indignarea celor cinci luptători legendari antrenaţi de Maestrul Shifu (Dustin Hoffman): Tigroaica (Angelina Jolie), Pasărea (David Cross), Insecta (Seth Rogen), Vipera (Lucy Liu) şi Maimuţa (Jackie Chan). Regia are dublă semnătură: Mark Osborne şi John Stevenson.
A confirmat că are gemeni
Angelina Jolie a fost „epicentrul” conferinţei de presă de ieri şi a serii pe covorul roşu, unde şi-a făcut apariţia în strigătele mulţimii alături de Brad Pitt, la 19.30.
Prima curiozitate a jurnaliştilor n-a ţinut de „Kung Fu Panda”, ci de sarcina vedetei americane. Jumătatea lui Brad Pitt a confirmat că are gemeni şi că va naşte cel mai probabil în Franţa, departe de paparazzii Hollywood-ului. „Nu m-am decis încă, dar ne gândim să se întâmple în Franţa, e a doua noastră casă, iar copiii au început să vorbească franceză, ceea ce e foarte bine”, a mărturisit Jolie, care s-a mutat recent pe Coasta de Azur.
Cât despre „Kung Fu Panda”, Jolie a declarat că e „o poveste clasică, cu morală şi cu un mesaj frumos la final: „dacă eşti diferit de ceilalţi, nu încerca să fii altcineva, fii tu însuţi”. Covorul roşu de la Cannes - dezastrul din Myanmar şi înapoi, cele două trasee nu se prea potrivesc, a remarcat un jurnalist căruia Jolie i-a răspuns „asta mi-e meseria”. Vedeta a anunţat că se va mobiliza pentru copiii din China, rămaşi fără familii după cutremurul de săptămâna trecută.
Dustin Hoffman a fost extrem de tonic. „Habar nu am de artele marţiale, nu am deloc flexibilitate, nu mi-a reuşit nimic de genul ăsta”, a spus actorul, care îşi împrumută vocea unui maestru în Kung Fu. Jack Black i-a ţinut hangul: „Am fost eu însumi în animaţia asta, pentru că mă gândesc la mine ca la un urs: am o blană moale, mănânc mult, sunt leneş. Da, eu sunt Po”. Nici unul dintre cei trei n-a văzut un panda „în carne şi oase”. „Plănuiam să mergem, dar am renunţat”, a spus Jolie.
Protest: „Vrem filme, nu vedete”
Două baloane roşii sparte cu zgomot, câteva flyere împrăştiate în faţa Palatului şi interesul spontan, amuzat al presei din jur e tot arsenalul de care au avut parte câţiva protestari, în seara deschiderii festivalului. O „ picătură ” în marea de oameni care urmăreau cu blitzurile activate sosirea lui Julianne Moore, Natalie Portman, Dennis Hopper, Alexandrei Maria Lara şi a lui Sean Penn pe covorul roşu. Un delegat al „celor care iubesc cu adevărat cinemaul şi nu vedetele”, îmbrăcat în rasă de călugăr, a „denunţat” orientarea comercială, populară a organizatorilor. „Chiar acum se urcă pe covorul roşu, lumea vrea vedete, nu filme cu adevărat valoroase. Iar noi vrem să atragem atenţia că există regizori independenţi care iubesc cinemaul şi nu publicitatea”, e mesajul lor către board-ul festivalului.
Primele dezamăgiri
Această furtună într-un pahar cu apă vine într-un an în care densitatea de vedete pe metru pătrat ridică semne de întrebare asupra tonului pe care îl ia festivalul. Iar primele trei filme din competiţie nu descurajează deloc această teorie.
Fernando Meirelles s-a încurcat în hiperbola lui Jose Saramago, în „Blindness” (filmul de deschidere), iar peliculei „Leonera”, al argentinianului Pablo Trapero, despre o tânără acuzată de crimă, care naşte şi-şi creşte copilul în închisoare, îi lipseşte sarea şi piperul. Deşi povestea este extrem de ofertantă, regizorul o diluează nepermis de mult. Ceva mai revigorant e „Waltz and Bashir” al lui Ari Folman, un documentar animat despre masacrul de la Beirut, construit din mărturii ale unor foşti camarazi de război ai regizorului, pornit într-un demers de recuperare a memoriei sale. Finalul e ca o lovitură în moalele capului, pentru că de la animaţie se trece brusc la imagini de arhivă, de după masacru.
PETRECERE
Ziua românilor pe Croazetă
Astăzi, de la ora 17.00, filmul „Boogie”, în regia lui Radu Muntean, va fi proiectat în premieră mondială la Theatre Croisette, în cadrul secţiunii necompetitive Quinzaine des Realisateurs. Anamaria Marinca „recidivează” şi se întoarce azi pe Croazetă împreună cu partenerul ei de platou, Dragoş Bucur, şi regizor.
Ieri, pliantele de prezentare a peliculei circulau deja pe Croazetă, iar la pavilionul României se împărţeau invitaţii pentru petrecerea din această seară, de pe plaja Rado (între hotelurile Carlton şi Martinez. La „Shooting Romania” s-au pus la bătaie cocktailuri şi gustări pentru 250 de invitaţi: toţi românii ajunşi pe Coasta de Azur, jurnalişti străini, producători, delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, Alexandra Maria Lara.
Citiţi şi: Andreea Marin e „fată rea“ la Cannes | VIDEO