Angela Merkel: Nu vom abandona euro, chiar dacă grecii renunţă la moneda unică

Angela Merkel: Nu vom abandona euro, chiar dacă grecii renunţă la moneda unică

Cancelarul german, Angela Merkel, a dat asigurări aseară, la Cannes, la finalul unei reuniuni de criză în privinţa Greciei, că Parisul şi Berlinul "nu vor abandona euro" chiar dacă poporul grec decide să renunţe, vorbind în acest context despre o "situaţie extrem de serioasă", transmite AFP.

"Dacă poporul grec spune că nu doreşte ca ţara să mai rămână în zona euro, îl vom respecta, dar nu vom abandona euro", a declarat ea în cursul unei conferinţe de presă comune, alături de preşedintele Nicolas Sarkozy.

"Suntem pregătiţi pentru aşa ceva", a răspuns şefa cabinetului de la Berlin referindu-se la o eventuală ieşirea Greciei din zona euro, subliniind însă că Germania şi Franţa vor să continue să ajute Atena.

"Dorim stabilitatea zonei euro, de preferinţă cu Grecia decât fără, dar datoria de a păstra această stabilitate rămâne prioritară", a continuat ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

În faţa perspectivei unui refrendum în Grecia, cancelarul german a apreciat că au fost bulversate condiţiile "psihologice" şi a cerut o 'accelerare' pe viitor a aplicării în practică a măsurilor "corecte" adoptate cu ocazia summitului european de la sfârşitul lui octombrie.

Despre dineul de lucru în compania premierului grec, Georgios Papandreou, a responsabililor europeni şi directoarei generale a FMI,Christine Lagarde, Angela Merkel a afirmat că a fost o "sesiune dificilă". "A fost greu", a declarat ea pe un ton neobişnuit de grav.

Sarkozy: grecii să ia o decizie

La rândul său, liderul francez a somat guvernul elen să se decidă dacă doreşte să rămână în zona euro şi să-şi clarifice poziţia faţă de planul european de salvare, aprobat săptămâna trecută, în cazul în care vrea să mai primească ajutorul financiar promis, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

"Am spus limpede autorităţilor elene, majorităţii, dar şi opoziţiei, că europenii şi FMI nu pot lua în considerare plata celei de-a şasea tranşe din programul de ajutorare a Greciei decât atunci când Grecia va adopta ansamblul pachetului de măsuri de la 27 octombrie şi când orice incertitudine legată de rezultatul referendumului va fi îndepărtată", a declarat în faţa presei preşedintele francez, în prezenţa cancelarului german.

"Grecia vrea sau nu să rămână în zona euro?", s-a mai întrebat Sarkozy. "Dorim acest lucru, dar asupra acestei chestiuni poporul grec trebuie să se pronunţe, dacă va fi organizat un referendum", a adăugat el. "Facem un apel solemn pentru găsirea cât mai rapidă a unui consens politic în Grecia", a subliniat Nicolas Sarkozy. Ultimatum respins Referendumul preconizat să se desfăşoare în Grecia nu ar trebui să pună în discuţie participarea ţării la zona euro, a declarat ministrul adjunct de finanţe elen Pantelis Oikonomu într-o intervenţie la postul de televiziune NET TV, respingând totodată ceea ce el a numit ultimatumul dat de liderii Germaniei şi Franţei, care au avertizat că Atena nu va primi o nouă parte din ajutorul european până când nu se va decide dacă doreşte sau nu să rămână în zona euro, transmite Reuters.

'Eu sunt împotriva organizării unui referendum cu privire la euro, ar fi total inoportun', a reiterat Oikonomu. Cu toate acestea, el a spus: 'Ni s-a dat un ultimatum, străinii intervin în ceea ce noi vom trebui să votăm la referendum'.

Ministrul de finanţe Evangelos Venizelos declarase anterior că participarea Greciei la zona euro nu depinde de referendum.

Grecia va rămâne în zona euro indiferent de rezultatele preconizatului plebiscit, a subliniat ministrul elen de finanţe. 'Poziţia elenă faţă de zona euro este o cucerire istorică şi nu poate fi pusă sub semnul îndoielii . Aceasta nu depinde de referendum', a subliniat Evangelos Venizelos într-o declaraţie difuzată de Ministerul elen de Finanţe.