Evenimentul Zilei > International > Angela Merkel, deși ATACATĂ dur de aliați, REFUZĂ să închidă ușa imigranților!
Angela Merkel, deși ATACATĂ dur de aliați, REFUZĂ să închidă ușa imigranților!

Angela Merkel, deși ATACATĂ dur de aliați, REFUZĂ să închidă ușa imigranților!

Partidele coaliției de guvernare din Germania continuă să se certe din cauza imigranților, în timp ce Angela Merkel, mai slăbită ca niciodată, și-a aniversat duminică zece ani de când se află la putere.

Dezacordurile profunde între Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel și Partidul Social-Democrat (SPD) al vicecancelarului Sigmar Gabriel au dus la anularea unei ședințe de guvern prevăzute pentru luni, 23 noiembrie, care trebuia să accelereze procedurile pentru solicitanții de azil.

Însă cele mai mari tensiuni sunt între CDU și partidul-frate bavarez, Uniunea Creștin-Socială (CSU), mai conservatoare, care tocmai și-a ținut congresul la München.

Vineri seara, în timpul acestui congres, liderul CSU, Horst Seehofer, a criticat-o cu asprime pe Angela Merkel, care se afla alături de el la prezidiu, reproșându-i că nu a fixat un plafon pentru numărul de refugiați care pot fi primiți de Germania.

Întreaga asistență l-a aclamat, în timp ce Merkel a făcut eforturi vădite pentru a-și ascunde încurcătura.

Elmar Brok, unul dintre resposanbilii CDU, a denunțat într-un interviu pentru Taggesspiegel atitudinea „nepoliticoasă și inacceptabilă” a lui Seehofer. Și alți membri ai conducerii partidului cancelarei au apreciat că bavarezul a depășit limitele.

Însă Horst Seehofer a refuzat să retracteze, afirmând la un canal de televiziune că el nu poate să spună „basme despre consens și armonie” în sânul guvernului, cât timp persistă dezacorduri grave.

Cota de popularitate a lui Merkel a căzut de la 75%, în luna aprilie, la sub 50% în prezent, iar sprijinul pentru alianța CDU – CSU a căzut la 37%,  cu 10% mai mult decât SPD.

Consilierii i-au cerut cancelarei să găsească un mijloc pentru a limita intrarea imigranților în Germania, de dorit înainte de primăvară, atunci când sunt programate alegeri locale imporante.

În acest weekend, Frankfurter Allgemeine Zeitung scria:

„Cu numai câteva luni în urmă, majoritatea germanilor o vedeau pe Merkel drept o persoană lucidă și în care se poate avea încredere (…) Astăzi, chiar și în partidul ei se aude: ‘nu o mai recunoaștem’.”

Potrivit cifrelor date publicității vineri de Ministerul de Interne, peste 900.000 de imigranți au fost înregistrați în Germania de la începutul anului. Majoritatea ajung mai întâi în Bavaria..

În timpul congresului CSU, cancelara a declarat că Uniunea Europeană ar putea ieși întărită din criza imigranților, dacă acceptă această provocare.

Ea a spus:

„Dacă dorim asta, trebuie să lucrăm cu toate forțele noastre pentru a găsi o soluție europeană și internațională (…) prin care să împărțim povara în Europa cu vecinii noștri.”