Merkel l-a numit pe Jens Spahn (37 de ani) ca ministru al Sănătății în noul său Cabinet, în urma unei întâlniri cu membri ai partidului său, CDU (Uniunea Creștin-Democrată).

Liderul german este foarte ciriticată de colegii săi, după ce în alegerile din septembrie, CDU a obținut cele mai slabe rezultate din istoria post-război.

Pentru a se asigura că va exista o „mare coaliție” și ea va avea un al patrulea mandat de cancelar, Merkel a cedat mai multe ministere-cheie, inclusiv Finanțe și Afaceri Externe, partenerilor săi din coaliție, partidul-frate din Bavarria al CDU, Uniunea Social-Creștină (CSU) și Partidului Social Democrat (SPD), scrie The Telegraph.

Jens Spahn s-a aflat în prima linie a criticilor lui Merkel, i-a atacat politicile de centru, în special decizia ei de a primi un aflux de peste un milion de refugiați în 2015, ceea ce a contribuit la creșterea popularității formațiuni de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD).

El a avut o dispută cu Merkel și pe problema căsătoriei între persoane de același sex. Homosexual cu o relație pe termen lung, Spahn a fost un susținător vocal al căsătoriei între persoane de același sex, înainte ca propunerea să fie votată în Parlamentul german și aprobată în iunie anul trecut. Merkel s-a opus acestei legi și a votat „nu”.

Numirea lui Spahn este văzută ca un semn al cedării lui Merkel, în contextul dorinței de înnoire a partidului și a unei tranziții line la finalul mandatului ei.

La o conferință de presă, Merkel a declarat că guvernul său este „un tablou de personaje orientate spre viitor”, adăugând că este singura membră a cabinetului, cu vârsta peste 60 de ani.

Spahn este „un reprezentant al noii generații”, iar viceministrul de Finanțe și expert în Sănătate va fi persoana potrivită pentru modernizarea sistemului de sănătate al Germaniei.

Cancelarul l-a numit pe aliatul ei de multă vreme Peter Altmaier ca ministru al Economiei și a menținut-o pe Ursul on der Leyen la Apărare.

CDU va vota aceste numiri și acordul cu SPD, luni, dar este de așteptat să nu existe piedici, să fie o formalitate, mai ales că prin numirea lui Spahn se câștigă și încrederea celor de dreapta din partid. SPD trebuie să aprobe aranjamentul, rezultatele votului intern urmând să fie anunțate în 4 martie.

Dacă membrii votează „nu” în scrutinul online și poștal, Germania poate fi paralizată politic și ar putea ajunge la alegeri anticipate, ceea ar percilita, însă, mandatul de premier al lui Merkel, după 12 ani.