Angela Gheorghiu, debut la Scala din Milano

Angela Gheorghiu, debut la Scala din Milano

Soprana Angela Gheorghiu debuteaza, In iulie, la Scala din Milano, cu rolul Violetta din opera "La traviata" de Giuseppe Verdi.

"Traviata" va avea 11 reprezentatii, intre 3 si 21 iulie, iar Angela Gheorghiu va urca pe scena in sase dintre acestea. In celelalte spectacole, rolul va fi interpretat de Elena Mosuc si Irina Lungu. Rolul Alfredo va fi Impartit de Ramon Vargas, Jonas Kaufmann si Massimo Giordano, in timp ce Roberto Frontali, Leo Nucci si George Gagnidze vor canta rolul Giorgio Germont.

Scala din Milano reia astfel o productie In regia Lilianei Cavani, cu decoruri de Dante Ferretti, scenograf premiat cu Oscar pentru activitatea sa In film. Productia, ce a avut premiera In 1992, a fost reluata de mai multe ori, ultima data In 2002. Acum, dirijor va fi Lorin Maazel, care a sarbatorit recent 50 de ani de prezenta la Scala.

Spectacolul din 3 iulie, de la ora 21.00 (ora Romaniei, va fi transmis in direct de Radio Romania Muzical pe 97,6 si 104,8 FM, pe satelit si online. Potrivit postului de radio, succesul inregistrat de Angela Gheorghiu cu recitalul din 2006 de la Scala i-a determinat pe producatorii de la casa de discuri EMI sa editeze pe CD acel recital, iar in avanpremiera, cei care vor fi pe frecventele Radio Romania Muzical marti au sansa de a asculta fragmente de pe acest CD inca nelansat oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Debutul Angelei Gheorghiu pe scena milaneza a fost anticipat de un recital sustinut acolo anul trecut. "La Scala am aparut pentru prima data intr-un recital anul trecut si m-a bucurat felul In care m-a primit publicul milanez. Acum sunt fericita sa ma intorc in "Traviata", o opera pe care o iubesc, care ofera recompense unei soprane si care e mai mult decat potrivita pentru vocea mea", spune soprana nascuta la Adjud, intr-un interviu publicat recent de cotidianul Corriere della sera.

Angela Gheorghiu si-a facut debutul In rolul Violetta (1994), la Covent Garden din Londra. "Violetta e un rol pe care nu l-am intepretat des, dat atunci cand am facut-o, s-a Intamplat in teatre si in momente importante", a mai spus diva.

To be or not to be in Romania ?

Ce inseamna Angela Gheorghiu? Pentru unii, un nume necunoscut sau o femeie frumoasa pe care parca au vazut-o la televizor (dar cu ce se ocupa, asta nu mai stiu cu siguranta), pentru altii, mai mult decat o cantareata celebra de opera: un veritabil star cu toate atributele sale - voce superba, aparitie fermecatoare, succes, glamour. Pentru cei care au cat de mica legatura cu lumea culturala, Angela Gheorghiu este sinonima cu celebritatea, este tipul acela de personalitate care te face sa te simti mandru ca esti roman ca si ea. Nu are rost sa incerc sa va conving de acest fapt, este suficient sa dati o cautare pe net si totul va fi clar.

 

Angela Gheorghiu s-a lansat in aceasta lume ametitoare a valorilor mondiale in 1994 cu spectacolul Traviata, montat la Covent Garden din Londra; BBC si-a Intrerupt atunci programele pentru a transmite in direct acel spectacol pentru ca o asemenea Violetta nu mai aparuse pe scene de foarte mult timp. Angela Gheorghiu nu o juca pe Violetta, ci era chiar incarnarea Violletei lui Dumas si a lui Verdi.

 La 13 ani dupa acel memorabil spectacol, Angela Gheorghiu debuteaza cu Violetta la temuta opera Scala din Milano. Scala este scena care aduce maxima consacrare, asa cum a fost si in cazul Mariei Callas sau al Renatei Tebaldi cu care Gheorghiu a fost deseori comparata; Scala este o piatra de incercare pentru fiecare artist, Scala era perla care lipsea din coroana Angelei Gheorghiu.

In aprilie 2006, ea a sustinut acolo un recital, pe care casa de discuri EMI, unde ea este artist exclusiv s-a si grabit sa-l editeze pe compact-disc.

Asadar, in 3 iulie 2007, de la ora 21,00, Angela Gheorghiu va fi din nou Violetta pe scena Scalei din Milano, un spectacol transmis in direct prin satelit de Radio Romania Muzical, in pauza caruia aveti posibilitatea sa ascultati in avanpremiera selectiuni de pe discul deja mentionat.

 Pentru toti cei care o iubesc pe cantareata Angela Gheorghiu ramane o intrebare: de ce ea nu canta (aproape) deloc in Romania? De fapt, de ce Romania nu este in stare sa-si atraga acasa valorile? Poate pentru ca aici cultura nu este pretuita cum se cuvine si toata lumea se asteapta ca vedetele sa-si coboare automat cota de piata doar pentru ca vin sa cante acasa?

Si apoi, putem sa-i condamnam pe cei care nu o fac? De fapt, intrebarea este valabila pentru toate acele domenii in care Romania creeaza specialisti care apoi parasesc tara, insa in domeniul culturii, al muzicii in special, problema este cu atat mai acuta cu cat nu poti fi un mare artist fara sa parasesti Romania, sau macar sa canti des in strainatate.

 Nu stiu si poate ca nici nu este important a cui este vina ca Angela Gheorghiu nu canta mai des la ea acasa; pana la urma, bine ca totusi o putem auzi, asa ca nu ratati ocazia unica din 3 iulie, oferita de Radio Romania Muzical. (Cristina Comandasu- Radio Romania Muzical)