Zeci de mii de angajați din toată țara au pichetat în fața primăriilor. Oamenii sunt supărați din cauza salariilor foarte mici. Dacă unii au ieşit în stradă, alții au stat, de frică, în fața ghişeului
Lefurile mici din administraţia locală au scos în stradă peste 30.000 de oameni în întreaga ţară care nu mai suportă să fie plătiţi cu salarii mizere. Aceştia, împinşi de la spate de sindicalişti, au intrat în grevă la o zi după ce negocierile cu Ministerul Muncii privind creşterea salariilor au eşuat. Dacă în ţară oamenii au fost mai uniţi, în Bucureşti s-a lucrat la foc automat. De teamă.„Noi am fi ieşit în stradă, dar ne-a fost frică. Şefii sunt în stare să ne dea afară dacă ne văd că închidem ghişeul şi plecăm la grevă“, ne-a spus o angajată dintr-o primărie din Capitală. Greva de ieri va continua şi săptămâna viitoare, pe 19 iulie. Atunci va fi generală, pe termen nelimitat.
„Fiecare sindicat şi fiecare instituţie gestionează cum vrea activitatea în ziua de grevă. Nu poţi să închizi ghişeele, mai sunt oameni care au nevoie şi de serviciile acestora. Plus că nu au nicio vină cetăţenii”, ne-a declarat Bogdan Şchiop, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).
Nu toate primăriile sunt afiliate FNSA
Acesta a mai spus şi că nu toate instituţiile publice locale fac parte din sindicatul lor. De aceea nu au ieşit foarte mulţi în stradă. „Noi nu facem parte din acest sindicat, de aceea nici nu am protestat. Deşi ar fi trebuit să ieşim cu toţii în stradă când este vorba de salariile noastre. Avem familii, muncim cu oameni, nu e atât de simplu. Trebuie să fii calm cu fiecare om care îţi vine la ghişeu. Deşi unora îţi vine să le dai cu ceva în cap“, ne-a spus râzând un funcţionar public de la altă primărie.
De 30 de ani în aceeaşi primărie
Dintre toate primăriile din Bucureşti, doar la Sectorul 3 s-a ţinut această grevă. Ce-i drept, nu la toate serviciile, doar la unele. La câţiva kilometri de Bucureşti, în Baloteşti, la Taxe şi Impozite am găsit un funcţionar public care lucrează acolo de 30 de ani. „Nu am făcut grevă. Deşi am un salariu mic, de doar 1.500 de lei, după 30 de ani în muncă, în acelaşi loc, am rămas la ghişeu. Sunt oameni amărâţi care au nevoie ca noi să fim aici, la muncă, când ei au nevoie de vreun act“, ne-a spus Daniela Leneschi, în vârstă de 51 de ani.
Băiatul cu pizza n-a putut să-şi plătească chiria
Un caz demn de „cascadorii râsului“ s-a întâmplat ieri la Primăria Sectorului 3. Angajaţii Spaţiului Locativ au intrat şi ei în grevă, însă mulţi care au venit să îţi plătească dările s-au lovit de uşile închise ale instituţiei sau de refuzul pe un ton răspicat al funcţionarilor nervoşi că au salariile prea mici. Plecat de la serviciu, pentru a ajunge la timp săşi plătească chiria la casă, un băiat s-a lovit de refuzul celor din primărie, deşi omul venise încărcat cu surprize. „Am venit să plătesc chiria pe mai multe luni şi am văzut că e închis. Venisem şi cu o pizza mare pentru fetele de la spaţiul locativ. Dacă nu m-au primit, am plecat cu ea acasă. O s-o mănânc eu. Nu le mai dau nimic“, ne-a povestit băiatul. Revendicările sindicaliştilor sunt: acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală.
FOTO: La Primăria Balotești, funcționarii publici nu au plecat de la locul de muncă