ANGAJAȚII MODEL muncesc exemplar și nu cer salariu

Da, am constatat că există suflete care reușesc să-și facă munca exemplar. Sunt angajaţii model: muncesc fără să ceară salariu, se antrenează ore bune în fiecare zi, iar când ies pe teren nu le scapă nimic.

Jucăuşi şi cu un miros extrem de fin, ciobănesc german şi ciobănesc belgian din cadrul Poliţiei de Frontieră Română sunt cei mai buni în acţiunile specifice atât la frontierele terestre, cât şi în punctele de trecere ale frontierei aeroportuare, în găsirea drogurilor, ţigărilor de contrabandă, prinderea migranților sau pentru apărarea poliţiştilor în caz de necesitate.

Pregătirea de specialitate a cuplurilor chinotehnice – conductor câine şi câine de serviciu – se realizează în instituţiile specializate de profil din ţară aparţinând Ministerului Afacerilor Interne. Pentru a fi bine pregătiţi, câinii trebuie să facă antrenamente cel puţin cinci ore pe zi. Dar, dacă conductorul este priceput, totul este perceput de patruped ca o joacă, iar progresele se văd de la o zi la alta.

Câinii de serviciu aflaţi în dotare sunt repartizaţi la structurile teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române pentru a participa, conform specializării lor, la misiunile derulate de către poliţiştii de frontieră în zona de competenţă şi contribuie la creşterea eficienţei acţiunilor în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Efectivele canine sunt pregătite în diferite specializări în funcţie de necesităţile operative din teren. Astfel, există câini de serviciu specializaţi în intervenţie şi însoţire, câini specializaţi în depistarea stupefiantelor, produselor din tutun, explozivi, precum şi câini de prelucrare urmă.

Câinii de intervenție și însoțire

Câinii de patrulare şi intervenţie sunt folosiţi în misiuni de supraveghere a frontierei pentru patrulare, cercetarea locurilor pretabile la ascundere  în teren  a persoanelor suspecte, reţinerea persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera.

Câinii de prelucrare

Câinii de prelucrare urme se folosesc atunci cand echipajele de supraveghere a frontierei de stat au descoperit urme care aparţin unor persoane despre care există indicii că au trecut recent frontiera, activitatea de reţinere a acestora fiind în derulare.

Câinii specializaţi pe depistarea ţigărilor de contrabandă

Câinii de detecţie stupefiante, produse din tutun şi explozivi sunt folosiţi pentru misiuni, conform specializării, în punctele de trecere ale frontierei de stat.

Oricât de avansată ar fi tehnica din dotarea poliţiştilor de frontieră, oricâtă aparatură de supraveghere ar avea, tot câinii reprezintă cel mai bun mijloc pentru a da de urma transfugilor ori pentru a depista drogurile şi ţigările de contrabandă ascunse. De aceeaşi părere sunt şi oficialii Uniunii Europene, de vreme ce una dintre cerinţele pentru acceptarea în spaţiul Schengen o constituie mărirea şi modernizarea bazei chinologice de pe frontiera externă a României.

 Obura, Obuga şi Ocasa de veghe în Sulina

 De exemplu, la Sectorul Poliţiei de Frontieră Sulina îşi desfăşoară activitatea trei câini, din rasa ciobănesc german, care se numesc Obura, Obuga şi Ocasa. Aceştia sunt în vârstă de 3 ani, doi dintre ei sunt specializaţi în detectarea produselor stupefiante (Obura şi Obuga) iar celălalt în produsele din tutun. Fiecare a fost repartizat unui conductor, poliţist de frontieră, alături de care îşi desfăşoară activitatea în echipă, participând zilnic la misiunile şi acţiunile punctuale desfăşurate pe raza de competenţă a S.P.F. Sulina.

Dacă nu ești bun dresor poți da peste cap un câine priceput „Câinele înţelege uşor, totul este să ştii tehnica dresajului. În primul rând trebuie să ştii cum să alegi câinele: trebuie să aibă instinct de pradă, să se joace cu mingea, să-l atragă obiectele în mişcare; să aibă vitalitate, un câine moale nu are ce căuta în niciun tip de dresaj; să nu se sperie de zgomote şi nici când intră într-o zonă aglomerată. Odată selecţionat câinele, totul depinde cum aplici tehnica de dresaj. Dacă nu eşti un bun dresor, poţi să dai peste cap un câine priceput”, a mai spus poliţistul de frontieră.