Legea 174, prin care Parlamentul a decis majorarea salarială, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 iunie, iar prevederile acesteia modifică o Ordonanță de Urgență a Guvernului, mai exact, 86/2014, care stabilește măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale.

„Salarizarea personalului din cadrul Administrației Prezidențiale și aparatului de lucru al Guvernului se stabilește la nivelul de salarizare maxim aflat în plată aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”, este amendamentul care a condus ca salariații celor două Palate să beneficieze de o majorare salarială care poate să ajungă până la 70%.

Președintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a precizat că acest lucru nu este normal pentru că se face o diferențiere între persona lul contractual sau între funcționarii publici care lucrează în ministere și cei de la Guvern sau din Administrația Prezidențială , deși atribuțiile și responsabilitățile sunt identice.

Sesizare la CCR, dar nu pentru salarii

De asemenea, surse sindicale susțin că această politică nu este unitară și ar fi fost făcută pentru a obliga angajații din cele două instituții să nu mai furnizeze niciun fel de informații legate de activitatea lor.

PNL a sesizat la CCR proiectul de lege, pretinzând că este neconstituțional, dar nu și articolul care face referire la majorările salariale. Chiar și așa, sesizarea liberalilor a fost respinsă ca inadmisibilă de către judecătorii Curții Constituționale.