Cinci angajați ai unui spital de psihiatrie din Iași au consumat băuturi alcoolice la locul de muncă fără să se mai gândească la faptul că sunt înconjurați de criminali periculoși și oameni cu dizabilități mintale.
Clipe de inconștiență într-un spital de psihiatrie din Iași. Cinci angajați au consumat băuturi alcoolice la locul de muncă, fără să le pese de faptul că sunt înconjurați de unii dintre cei mai de temut criminali. Imediat după evenimentele petrecute,toţi cinci au fost daţi afară de şefi, iar incindentul a ieşit la iveală după ce trei dintre petrecăreţi au dat în judecată spitalul pentru a-şi recupera funcţiile, informează Cancan.
Asistentul medical Ionuţ Danalache şi infirmierii Mihai Zamfirache şi Eugen Papuc au pierdut procesul în primă instanţă, însă au formulat apel. Orgia bahică la care ar fi participat a avut loc în septembrie 2016, când şefii au organizat un control neprevăzut, după ce au fost informați că în incinta spitalului se consumă alcool. „Era în atribuţiile mele de serviciu să verific starea personalului. Personalul lucra cu bolnavi psihic periculoşi. Le-am explicat de mai multe ori să se gândească măcar la propria viaţă, pentru că, la noi acolo, se poate întâmpla o nenorocire în orice secundă de neatenţie”, a declarat managerul Victor Idriceanu pentru Cancan.
Potrivit motivării primei instanţe, Papuc a fost surprins de camerele de supraveghere ale unităţii în timp ce îşi punea în vestiar „o sticlă etichetată ce conţinea un lichid incolor“. De altfel, el a fost singurul care a refuzat să fie testat, spunând că „în momentul în care i s-a spus să sufle în etilotest, s-a speriat şi a făcut depresie şi nu mai ştie ce s-a întâmplat”. În timpul procesului, Papuc a susținut, alături de colegii săi, că etilotestul nu era omologat. „Instanţa apreciază că prezentarea la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice reprezintă o conduită ce se încadrează în categoria abaterilor grave şi poate fi sancţionată prin desfacerea disciplinară a contractului de muncă, sancţiune prestabilită, de altfel, şi de către angajator, prin regulamentul intern“, au stabilit, însă, judecătorii ieşeni. Procesele celor trei angajaţi vor fi reluate la Curtea de Apel Iaşi, unde se va stabili dacă angajaţii vor fi sau nu reîncadraţi în funcţii.