Angajați ai SIPA, DAȚI AFARĂ ILEGAL de Monica Macovei | Arhiva SIPA
Editura Evenimentul si Capital

Angajați ai SIPA, DAȚI AFARĂ ILEGAL de Monica Macovei | Arhiva SIPA

Autor: | | 7 Comentarii | 7798 Vizualizari

„Evenimentul zilei” continuă seria dezvăluirilor despre Arhiva SIPA cu un episod halucinant. Ex-ministrul Justiției, Monica Macovei, ar putea fi acuzată de fals în înscrisuri și abuz în serviciu, după ce a distrus fostul serviciu secret al Ministerului Justiției. Ionuț Niță, unul dintre foștii agenți ai serviciului, de la Penitenciarul Colibași, ne-a dezvăluit cum a fost trecut în rezervă dintr-o unitate desființată de un an de zile. Mai exact, Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA), fost SIPA, a fost desființată, prin Hotărâre de Guvern, pe 26 ianuarie 2006. La câteva luni, însă, pe 29 decembrie 2006, Macovei a revenit cu un Ordin de ministru și, „noaptea ca hoții”, a dispus reorganizarea unității, încălcând dipozițiile Codului Civil. În această perioadă, 47 de foști subofițeri și ofițeri, care nu au făcut „pact” cu noul sistem, au fost ba cadre militare, ba funcționari publici, plătiți de ANP, adică un fel de „struțo cămilă”.

Bătălia pentru arhiva SIPA scoate la iveală, pe zi ce trece, noi dedesubturi și ilegalități, din perioada în care Ministerul Justiției (MJ) era condus de Monica Macovei. În dosarele fostului serviciu secret al MJ sunt informații despre magistrați, politicieni sau înalți oficiali ai Statului. Unul dintre lucrătorii acestui serviciu, Ionuț Niță, militar de carieră cu o experiență de peste 15 ani, fost subofițer în cadrul SIPA, devenit, ulterior, DGPA, a dezvăluit, în exclusivitate, pentru EVZ, cazul său unic, probabil, în România. El ne-a povestit că a fost trecut în rezervă din DGPA, deși era plătit de ANP la data de 31.12.2006. Atunci a aflat, cu stupoare, că, a fost dat afară, prin ordin al ministrului Justiției, dintr-o unitate care fusese desființată de 11 luni, prin Hotărârea de Guvern 127, din 26.01.2006 (facsimil).

Trecut în rezervă dintr-o unitate care nu mai exista de 11 luni

Ionuț Niță explică: „Desfințarea DGPA, în ianuarie 2006, a produs efecte juridice. HG 127 (facsimil 1) a fost publicată în Monitorul Oficial nr 125/09/02.2006, desființarea DGPA fiind deja aprobată de Consiliul Legislativ, prin avizul 138/27.01.2006. Așadar, invocarea ordinului 2841.C/29.12.2006 (facsimil 2), că trecerea mea în rezervă s-a făcut în urma „reorganizării unității și a reducerii unor funcții din statul de organizare” este hilară și puerilă” din cauză că o unitate desființată în ianuarie 2006 nu mai avea ștat de organizare la 29.12.2006 și, logic nu mai avea CUI, deci nu putea fi reorganizată la sfârșitul anului”. Cu alte cuvinte, a precizat fostul agent SIPA, „trecerea mea în rezervă s-a făcut de la o unitate care, în realitate, nu mai exista”.

1. Ordinul prin care fostul SIPA, DGPA, a fost desființat, deși CSAT-ul hotărâse reorganizarea acestuia

2. La 11 luni după desființarea DGPA, ministrul Justiției, Monica Macovei, decide reorganizarea serviciului secret, în mod ilegal

3. Agentul principal Ionuț Niță este trecut în rezervă, ca militar, de Monica Macovei și directorul ANP, Alexandru Șerban, deși era funcționar public cu statut special

Disponibilizat în noaptea de Anul Nou

Un alt fapt șocant, dezvăluit de Ionuț Niță: ordinul prin care a fost trecut în rezervă a fost emis chiar în seara de Revelion, pe 31 decembrie 2006 (facsimil 3), de către procurorul Alexandru Șerban. Cu toate acestea, el a fost înștiințat mult mai târziu, deci a muncit fără să știe că nu mai are serviciu. Subofițerul spune că a fost anunțat de decizie pe 11 ianuarie 2007.

„În seara zilei de 31 decembrie, de Revelion, am plecat acasă și, pe urmă, la petrecerea dintre ani. Pe 1 ianuarie 2007 m-am întors la seriviciu. După ce DGPA a fost desființată, am fost obligat să rămân de gardă în perimetrul exterior al penitenciarului. Conform noilor ordine date de ministrul Monica Macovei, noi cei din fosta SIPA, am fost obligați să închidem arhiva, să o predăm, în condiții discutabile, asupra acestui aspect vom reveni, și să predăm locația unde funcționa unitatea militară. Am executat!”.

Niță a mai adăugat că nu i s-a mai permis accesul în interiorul penitenciarului. „Eram doar la exteriorul perimetrului, la gard, unde trebuia să păzesc unitatea. Eram în subordinea cadrelor de la Penitenciarul Colibași, despre care, până atunci, făcusem rapoarte când existau incidente de abuzuri asupra deținuților sau relații care ar fi condus spre săvârșirea infracțiunilor de corupție. Nu m-am plâns”. Pe 1 ianuarie 2007 a revenit la serviciu.

„Pe 11 ianuarie, am fost chemat la comandatul penitenciarului și am fost înștiințat că, din data de 31 decembie 2006, deci în urmă cu 11 zile, am fost trecut în rezervă. Nu înțelegeam cum sa fiu trecut în rezervă când eu eram, conform noilor ordine ale ministrului Monica Macovei, plătit de ANP ca funcționar public cu statut special. Am înțeles, atunci, că fusesem păcălit de ministrul Monica Macovei, care se face vinovată alături de directorii de la ANP de atunci, procurorul Alexandru Șerban, adjunctul Sorin Dumitrașcu (n.r. – actual președinte al sindicatului ANP), de fals în înscrisuri și abuz în serviciu”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate