Angajaţi la negru chiar de către Stat! Studenții acuză Guvernul de evaziune fiscală

Angajaţi la negru chiar de către Stat! Studenții acuză Guvernul de evaziune fiscală

Situaţia studenţilor români care doresc să capete experienţă în câmpul muncii rămâne neclară. În timp ce la nivel european există din ce în ce mai multe recomandări pentru legiferarea statutului tinerilor care efectuează stagii de practică, Guvernul României desfăşoară, de 4 ani, programul „Internship” în lipsa unui suport legal.

Studenţii care vor să muncească şi să înveţe meserie direct la „locul faptei” trebuie să se mulţumească cu puţin. În prezent, aceştia se confruntă cu 3 concepte prin care pot să pună în aplicare cunoştinţele teoretice: internship, practica de la facultate şi job shadowing.

Normalitatea, o minciună acoperită de acte

În mod normal, aceste stagii ar trebui să constituie vechime în muncă, stagiarii să fie incluși în sistemele de protecție socială (asigurări medicale, de șomaj și pensii), să le fie acoperite costurile de trai sau să fie plătiți și perioadele de stagiu să fie limitate. Însă, aceste aspecte nu sunt reglementate de legislația din România, iar companiile și autoritățile publice care doresc să aibă stagiari sunt obligate să apeleze la soluții juridice inadecvate, precum contractele de voluntariat, contractele de muncă pe perioadă determinată sau contracte nenumite. Acordarea de burse pentru stagiari sau plata în baza altor contracte decât cele de muncă poate constitui evaziune fiscală, fiind formă de plată a muncii care eludează obligația achitării taxelor aferente unui salariu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E absurd ca Guvernul să promoveze lipsa cadrului legal”

Programul Oficial de Internship al Guvernului a debutat în 2013, cu 25 de tineri stagiari care au contribuit la activitățile din cadrul Palatului Victoria. În 2014, programul a fost extins la nivelul ministerelor, având ca beneficiari 159 de stagiari. În 2015, alți 300 de studenţi şi tineri absolvenți au avut oportunitatea să facă parte din administrația centrală, în cele 73 de instituții implicate.

Autorităţile pare că au sesizat lipsa cadrului legal, dar au apelat la trucuri legislative prin care să mascheze anormalitatea: „Trebuie să facem o diferenţă clară între internship şi practică. Practica este un exerciţiu de învăţare, stabilit clar între universităţi şi companii/instituţii. La final, studenţii primesc credite pentru facultate. Ce se întâmplă la Guvern este un internship, prestarea unei munci pentru care se primesc sume de bani, denumite burse”, spune Mihai Dragoş, Preşedintele Consiliului Tineretului din România.

În prezent, studenţii care muncesc în cadrul programului Guvernului, nu beneficiază de protecţie socială. Această activitate este mascată de un contract nenumit „Convenţie”. „E absurd ca Guvernul să promoveze lipsa cadrului legal. Îi suspectăm de evaziune fiscală. E simplu, o muncă în urma căreia se obţin foloase materiale, dar nu se plătesc, mai departe, taxe şi impozite, cum se numeşte? Existența unui program guvernamental de stagii de adaptare profesională, internshipuri, este o idee excelentă. Din păcate, stagiarii nu pot fi stagiari, ci voluntari, angajați pe perioadă determinată sau să fie contractați în baza altor forme de colaborare care nu reflectă așa cum trebuie ce drepturi și obligații ar trebui să aibă, legal, angajatorul și stagiarul. Constatăm că deși Guvernul derulează încă din 2013 un program de astfel de stagiaturi, o bază legală adecvată pentru ele întârzie, în continuare, să apară. Ne temem că, în acest ritm, vom ajunge ca în acest caz să se aplice mai degrabă o altă lege, a lui Murphy, care spune că nimic nu este mai definitiv decât lucrurile pe care le facem provizoriu”, explică, în continuare, Mihai Dragoş.

Convenţia, umbrela legală a Guvernului

Contractul nenumit dintre Guvern şi student este o „Convenţie”:

● munca prestată de studenţi pentru Guvern este considerată, în contract, o activitate în interes public. Cu toate acestea, alte articole clarifică că este munca specifică departamentelor din minister.

● Internship-ul durează 2 luni, iar stagiarii primesc o ,,bursă” de 1.000 de lei/lună.

● Responsabilitatea asumată de Guvern în contract: punerea la dispoziţie a spaţiului de lucru şi a unui coordonator.