Evenimentul Zilei > Social > Angajat din prima

Angajat din prima

In Bucuresti, un tanar poate obtine trei locuri de munca in doar trei ore, cu ajutorul unui CV normal.

Un CV oarecare poate ajuta pe aproape oricine vrea sa se angajeze in trei locuri, in numai trei ore. Fragmente: absolvent de liceu, muncitor necalificat in constructii – Roma (Italia), ospatar la pensiunea X din Costinesti, manipulant marfa la firma Y din Vaslui. Abilitati si competente sociale: munca in echipa, adaptabilitate la diferite programe de lucru. Dedesubt, un numar de telefon si o adresa de e-mail la care poti fi anuntat de reusita.

„Evenimentul zilei” a realizat un experiment simplu, cu ajutorul acestei prezentari falsificate. Am ales trei companii din domenii diferite – un restaurant, un hipermarket si o firma de constructii -, in care o pregatire medie si o experienta mai mult sau mai putin relevanta par suficiente.

La KFC se sperie lumea repede

Ora 9.30, prima oprire: restaurantul KFC din Piata Unirii. Pe usa, colonelul Sanders te arata cu degetul, anunta ca face recrutari. Dincolo de tejghea, o multime de uniforme si sepcute in miscare. Nu este o ora aglomerata, dar se pregatesc de o zi plina, una oarecare adica. La cateva zeci de secunde dupa ce ii spun unei angajate ce intentie am, apare un barbat scund si zambitor, el e Liviu. Ma prezint, ii intind CV-ul. Zambeste, semn ca am facut un gest inutil: „Avem nevoie de bucatari”. Nu ma pricep la bucatarie, dar nu este o problema – si de casieri este nevoie.

„Salariul este de 6,5 milioane pe luna, plus o masa pe zi, program de opt ore”, explica barbatul. Nu trebuie niciun fel de experienta, daca am lucrat ca ospatar e OK insa.   

Vine foarte multa lume, cu sau fara CV, mai spune el. „Se sperie insa repede – e prea mult de munca. Vedeti si dumneavoastra ce e aici…” si arata spre agitatia cu dublu sens bucatarie-case de marcat. Iau hartia cu care a doua zi ar trebui sa ma duc la sediul din Piata Romana, pentru o prezentare si un curs de instruire. A specificat pe foaie „pentru KFC Unirii”, ca nu cumva sa ma „confiste” vreun coleg de la alt restaurant.

Sunt lucrator receptie marfa

La doi pasi este hipermarketul Carrefour, deschis in urma cu cateva luni. CV-urile se depun intr-o urna aflata la intrarea in magazin, in dreptul punctului de informare. De aici aflu ca imi trebuie un CV tipizat. „Tipizat, adica scris la calculator, cel pe care-l aveti e bun”, sunt repede lamurit.

Alaturi, o lista cu posturi pe alese: casier, lucrator comercial, lucrator receptie marfa, lucrator receptie clienti, lucrator intretinere sau agent de securitate. Trec repede „casier”. Raspunsul – intr-o saptamana, imi spun doamnele de la punctul de informare. Au trecut doua, dar a meritat: am varianta „lucrator receptie marfa”, ma anunta prin telefon o voce feminina. Cu siguranta, experienta de manipulant marfa la firma Y a cantarit decisiv. 

Urgenta bate experienta

Dupa periplurile pe la KFC si Carrefour, cumpar un ziar. Sectiunea „locuri de munca” e intesata de numere de telefon, sunt pagini intregi. O veche specificatie – „experienta in domeniu” a fost inlocuita de o alta – „urgent”. Predomina anunturile firmelor de constructii, care vor muncitori „la kilogram”.

Rasfoiesc si incercuiesc numere de telefon la o cafea, la McDonald’s. Pe tejghele asteapta un teanc de formulare, un tanar zambeste de dupa ele. Spune ca s-a angajat si ca e gata sa ma primeasca si pe mine in echipa. Printre „promisiuni”, si aceea ca voi ajunge sef de restaurant in cativa ani. Este inca vremea micului dejun, am deja un job in buzunar si unul in asteptare, asa ca ma mai gandesc.

„Se cauta profesionistii”

Urmatoarea tinta: firma de constructii X, care cauta urgent muncitori calificati si necalificati. Criza de forta de munca din domeniu poate deveni norocul meu. Este un sediu mic si doar doua angajate pe care le deranjez de la masa. Una dintre ele lasa totusi mancarea deoparte si ma insoteste la biroul de la etaj, pentru a discuta despre angajare.

„Ar fi fost bine daca ati fi lucrat ca zugrav sau altceva, sa stiti o meserie. Ati fi lucrat pe santier, unde se plateste mai bine. Se cauta profesionistii, in general. Asa, va putem oferi un post de muncitor in intretinere lucrari”, isi expune oferta. Se plateste la zi, cate 40 de lei pentru 10 ore de munca. Veti lucra cu „nea Petrica, un domn in varsta, foarte de treaba, va poate invata meserie”.

Ma asigura ca nu va fi o treaba foarte solicitanta, ca maine dimineata, la prima ora, ma pot urca deja cu nea Petrica in masina si ca-mi voi primi salopeta.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: