Doisprezece responsabili ai formaţiunii au fost deja inculpaţi de la jumătatea lunii noiembrie în acest dosar, între care fosta parlamentară europeană şi ex-candidată la Comisia Europeană Sylvie Goulard, fostul ministru al justiţiei, Michel Mercier, şi directorul financiar al partidului Alexandre Nardella, potrivit Agerpres.

Pentru presupuse angajări fictive în Parlamentul European, anchete similare au fost deschise împotriva Franţei nesupuse (stânga radicală) şi împotriva Frontului Naţional (extrema dreaptă). În cazul acestuia din urmă, 20 de persoane, între care lidera partidului Marine Le Pen, au fost puse sub acuzare.

„Această inculpare, anunţată dinainte presei, a fost decisă împotriva tuturor probelor produse”, a reacţionat avocatul lui Bayrou, Pierre Cornut-Gentille. „Continuarea instrucţiei va demonstra că decizia este total nefondată”, a adăgat el.

Preşedintele partidului centrist MoDem, în vârstă de 68 de ani, a rămas circa 10 ore în biroul judecătorilor la tribunalul din Paris, răspunzând punct cu punct la toate întrebările care i-au fost puse, conform surselor concordante.

Judecătorii caută să stabilească dacă asistenţi parlamentari, care lucrau cu jumătate de normă pentru MoDem, au efectuat în mod real sarcini finanţate din credite europene şi dacă acest aranjament servea la finanţarea frauduloasă a ştatelor de plată ale partidului.

Justiţia îl suspectează pe Bayrou că ar fi responsabil de întregul sistem presupus a fi reproşat partidului centrist.

„Pentru aceasta trebuie instrucţiuni”, a comentat o sursă din anturajul responsabilului politic. „Or, nicio mărturie, niciun document nu îl desemnează pe Francois Bayrou”, potrivit aceleiaşi surse.