Ministrul Ecaterina Andronescu a susţinut, la finalul întâlnirii cu lideri ai sindicatelor din învăţământ, că există şanse foarte mari ca Educaţia să primească 6% din PIB. "Asta nu înseamnă însă că profesorii vor primi imediat salarii majorate cu 50%, respectiv 33%", a susţinut Andronescu.
"Mă bat, insist pentru acest buget de 6% din PIB, deoarece sistemul de învăţământ are nevoie de o finanţare corespunzătoare, de remotivare, iar salariile sunt foarte importante din acest punct de vedere. Legea dă dreptul unei astfel de finanţări, iar pentru respectarea legii şi a Pactului pentru educaţie este nevoie de 6% din PIB pentru învăţământ în 2009", a menţionat ministrul, citat de Mediafax.
De asemenea, Ecaterina Andronescu a precizat că "Ministerul Educaţiei susţine eşalonarea majorării salariilor profesorilor".
-
Trebuie să vedem propunerile şi ce ne permite legea
-
Este normal să discutăm cu sindicatele din Educaţie
-
Am informat sindicatele în legătură cu bugetul
-
În proiectul de buget înaintat Ministerului de Finanţe am cuprins majorările de salariu prevăzute de lege
-
Pentru profesorii universitari sunt exagerate creşterile de 50 la sută şi, după cum am discutat şi cu reprezentanţii sindicali, o soluţie ar fi eşalonarea acestor majorări
La rândul lor, câţiva lideri sindicali au făcut unele precizări referitoare la cererile lor, după întâlnirea cu ministrul Educaţiei:
Anton Hadăr - liderul Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Politehnică
- Cerem acordarea a 6% din PIB pentru Educaţie
- Nu vom avea o reformă dacă nu primim 6%
- Legea spune clar că salariile se majorează cu 50%
- Nici nu ne gândim că Guvernul nu va majora salariile
- Dacă nu se majorează salariile, vom decide forma de protest
Aurel Cornea - lider FSLI
-
Nu avem alţi paşi decât să aşteptăm ca proiectul de buget să devină lege
-
După aprobarea bugetului, decidem ce facem
Constantin Ciosu - Federaţia Educaţiei Naţionale
-
Nu avem niciun indiciu că legea nu va fi respectată
-
Greva poate începe în orice moment, în cazul în care nu se dau 6% din PIB
Gheorghe Isvoranu - preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret
-
Dacă primim 6% din PIB, salariile se vor mări
-
Ministerul Educaţiei susţine majorarea salariilor
Sindicaliştii din învăţământ au discutat astăzi cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei pe tema majorării salariilor şi a bugetului pe anul 2009.
Legea votată în urmă cu trei luni în Parlament, care prevedea majorări substanţiale ale lefurilor dascălilor, a atras după ea ordonanţe, greve şi demiterea ministrului Educaţiei.
Profesorii ar fi trebuit să primească salarii mai mari cu 50% de la 1 octombrie, după ce Parlamentul a votat în acest sens o lege iniţiată chiar de actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Dacă sindicatele şi ministerul se vor înţelege asupra unei creşteri a lefurilor cu 33 de procente, un profesor debutant ar urma să primească cu 260 de lei mai mult la salariu. De asemenea, dascălii care au o vechime de peste 40 de ani vor avea un salariu cu 600 de lei mai mare.
În prezent, lefurile dascălilor sunt:
-
un dascăl de gradul I câştigă, în funcţiede vechime, 1.416 lei (10-14 ani), 1.892 lei (25-30 ani) şi 2.196 lei (peste 40 de ani)
-
un profesor debutant are un salariu de 1.134 lei
-
un profesor cu grad didactic II şi vechime de 6-10 ani are un salariu de 1.212 lei, iar dacă are o vechime de peste 40 ani câştigă 1.828 lei
-
salariul minim de încadrare al unui preparator debutant este de 1.298 lei. Pentru un preparator cu vechime cuprinsă între 6-10 ani, venitul este de 1.524 lei
-
salariul minim de încadrare al unui asistent universitar debutant este de 1.414 lei. Pentru un asistent universitar cu vechime cuprinsă între 6-10 ani, salariul de încadrare este de 1.460 lei.
Majorarea de 50%, prea mare
În urmă cu două săptămâni, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a avut o primă întrevedere de pe anul acesta cu sindicaliştii. La finalul discuţiilor, Andronescu a declarat că majorările salariale vor fi cuprinse în proiectul de buget, apreciind însă că pentru profesorii universitari, o majorare salarială cu 50% este prea mare.
De asemenea, ministrul a afirmat că măririle veniturilor profesorilor vor fi acordate "numai pe baza unui criteriu de performanţă".
„Suntem într-un an greu. Cred că este normal să găsim o soluţie rezonabilă pentru majorările salariale ale profesorilor universitari", a declarat atunci ministrul Educaţiei.
Salariile profesorilor, mărul discordiei
Evz.ro a urmărit, de la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, traseul legii care a devenit principalul motiv de dispută între bugetari şi guvernanţi.
Vă prezentăm, în continuare, principalele evenimente legate de acest subiect.
30 Septembrie - deputaţii au votat în unanimitate legea care mărea salariile profesorilor cu 50%.
La mai puţin de o săptămână de la votul din Parlament, Guvernul a contestat legea la Curtea Constituţională.
7 Octombrie - premierul Călin Popescu-Tăriceanu l-a demis pe ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, cel care votase pentru creşterile salariale din învăţământ, şi l-a înlocuit cu Anton Anton.
15 Octombrie - Curtea Constituţională le-a dat câştig de cauză profesorilor. Chiar în ziua în care sindicaliştii protestau în stradă, legea a fost declarată constituţională.
28 Octombrie - Guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a amânat pînă la 1 aprilie măririrea salariilor din învăţământ.
4 Noiembrie - Ordonanţa de Urgenţă de amânare a majorării salariilor a fost respinsă şi de comisia de educaţie din Senat.
7 Noiembrie - Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională ordonanţa Guvernului prin care majorările salariale pentru profesori erau amânate până la 1 aprilie, anul viitor.
10 Noiembrie - profesorii au intrat în grevă de avertisment, timp de două ore.
Am fost prezenţi şi la manifestaţia organizată în faţa Parlamentului, acolo unde profesorii au vorbit despre situaţia lor.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:09