Andrei Pleșu, scriitor și eseist român a fost ministrul Culturii în perioada 28 decembrie 1989 - 16 octombrie 199, în Guvernul Petre Roman și ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Radu Vasile 29 decembrie 1997-22 decembrie 1999.
Cu toate că în tinerețe, la vârsta de 20 de ani, în 1968, a intrat în Partidul Comunist Român, în ultimii ani ai regimului comunist a fost unul dintre intelectualii opozanți, neremarcându-se totuși prin gesturi militante de disidență.
A fost exclus din PCR în mai 1982 ca urmare a implicării sale în așa-numita „afacere a Meditației Transcendentale”, instrumentalizată de puterea comunistă pentru a compromite mai mulți membri ai intelectualității vremii. Ultierior, Andrei Pleșu i-a trimis două memorii lui Nicolae Ceaușescu, în care îi cerea acestuia să fie reangajat la Institutul de Istorie a Artei, și sa nu fi pus la zid pentru participarea la o conferință pe tema „meditației trancendentale”. Ceea ce nu știa Pleșu era că operațiunea fusese orchestrată de Securitate în scopul eliminării unor persoane incomode, iar apelurile sale erau inutile. Din cauza faptului că și-a pierdut locul de muncă, acesta a fost nevoit să petrecă o perioadă de timp în „exil” la Tescani. Cu toate că i-a fost permis să părăsească țara încă înainte de 1989, Pleșu a decis să nu rămână în străinătate.
Către sfârșitul anilor 80, poetul și disidentul anticommunist Mircea Dinescu era arestat la domiciliu, din cauza unui interviu acordat unui jurnalist străin. Pe toată perioada arestului la domiciliu, când casa era păzită de Securitate și Dinescu o putea părăsi doar în compania securiștilor, una din puținele persoane care l-au vizitat în mod repetat, înfruntând stigmatul asocierii cu un opozant al regimului, a fost Andrei Pleșu. După prăbușirea regimului comunist, a înființat institutul de studii avansate „New Europe College”, revista culturală Dilema (azi, Dilema veche) și a acceptat în diverse perioade o serie de funcții publice.
Andrei Pleșu a fost de asemenea aspru criticat ca susținător al președintelui Traian Băsescu, deși își depusese încă din 2005 demisia din funcția de consilier prezidențial.
În 1972 s-a căsătorit cu Catrinel Maria Petrulian, fiica profesorului și membru al Academiei, Nicolae Petrulian (1902-1983) are doi fii Matei și Mihai, scrie Wikipedia.
Numele lui se află în prim plan după ce Mihai, unul dintre cei doi fii rezultati din casnicica cu Catrinel Maria Petrulian, e implicat într-un dosar privind traficul de droguri. În urma perchezițiilor, au fost identificate mai multe categorii de droguri, precum și ustensile folosite la cultivare. În urma cercetărilor, polițiștii au decis ca acesta să fie dus în fața judecătorilor cu mandat de arestare pentru 30 de zile.