Aflat în vacanţă pentru o săptămână, pe litoralul bulgar, Andrei Pleşu, nu poate sta departe de: explozia zilnică de „breaking news”, de la furtunoase dezbateri politice, la „bombe” din viaţa privată a vedetelor, de la declaraţii „incendiare”, la profeţii apocaliptice, de la „dezvăluiri cutremurătoare”, la reţete pentru fericirea şi sănătatea personală.
(...) Conducătorii noştri iar au scos ceva lume în stradă, cu propuneri de natură să îmbunătăţească funcţionarea justiţiei. Două lucruri sunt de reţinut. Mai întîi, mirarea candidă a dlui Dragnea: ”De ce atîta agitaţie?! Ce-am făcut?” Urmează jocul de glezne inegalabil al şefului nostru de partid şi de stat: A. ”Eu n-am ştiut nimic. Am stat deoparte. Şi bine am făcut!” B. ”Justiţia nu trebuie să se învîrtă în jurul lui Iohannis, sau în jurul lui Kovesi, ori Lazăr!”(...).
În marginea acestor ”idei”, a apărut la orizont şi o ”relativizare” (mergînd pînă la criminalizare…) a dreptului de a protesta în stradă. ”Politica nu se face în stradă!” teoretiza, deunăzi, expert, dl Marian Munteanu. Asta n-au înţeles, pare-se, revoluţionarii din decembrie 1989, sau demonstranţii din Piaţa Universităţii, adunaţi chiar în jurul dlui Munteanu, pe atunci mai puţin înţelept.
Ca să nu mai spunem că, în ambele cazuri, lipsea orice urmă de aprobare de la poliţie şi primărie! Manifestaţiile stradale - adaugă, cu subtilitatea sa de pomină, dl Tăriceanu - ”strică imaginea României” Alţii sunt mai expliciţi, mai bărbaţi, mai dintr-o bucată: manifestanţii sunt ”cretinoizi”, ”stalinişti”, robotizaţi”, ”cu creierii terci”. Chiar şi comentatori politici mai ”fini” se întreabă, uneori, cine îi scoate în fond în stradă pe protestatari. Motivaţiile protestelor trebuie, deci, căutate în zona ”asmuţirilor” oculte: Soros, ”forţe ostile”, ”multinaţionale”, binoame” etc. Un fost miliţian cere represalii: forţele de ordine trebuie să folosească armamentul din dotare! Pe scurt, gata cu adunările publice împotriva unor ”aşa-zise” nereguli guvernamentale (...)
Să trecem însă la teme mai înalte. Există, prin părţile noastre, şi multă spiritualitate. Complotul împotriva BOR, organizat de diverse Servicii, prin compromiterea nedreaptă a unor preoţi iubitori de oameni (...) Ştim cu toţii că, zi şi noapte, românii sunt preocupaţi să afle cum e cu yoga şi cam cum arată viza de intrare în Rai. Acum e clar: înarmat cu moaştele unui sfînt necunoscut (!), preotul nostru a intrat într-o încăpere în care nişte tineri făceau exerciţii de inspiraţie indiană. Ei bine, cum a intrat, omul a văzut ceva urît şi negru care l-a lovit în cap. Noroc cu moaştele respective (luate, pentru o vizită, la naşii săi din localitate), care s-au interpus între agresorul demonic şi creştetul pios al intrusului, protejîndu-l de duritatea loviturii...
(...) Voi cita doar un cuvînt înţelept al Părintelui Scrima: ”Nimeni n-a părăsit ortodoxia pentru că ar fi epuizat-o”. Dar suficienţa, lipsa smereniei, dispreţul faţă de ”aproapele” care nu-ţi seamănă nu garantează o vilă în Rai, oricîte mătănii ţi-ai trece la catastif…Ne-ar ajuta, poate, mult mai mult, străduinţa de a depăşi naţionalismele de telenovelă şi creştinismul ostăşesc, care, în loc să creadă, crede că ştie şi pune mîna pe baionetă", a scris Andrei Pleşu pe blogul Adevărul.