Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Ion Ceban, şi cel al Blocului electoral ACUM (DA şi PAS), Andrei Năstase, vor intra în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor locale de duminică prezentate de Comisia Electorală Centrală, transmite Agerpres.

După centralizarea proceselor verbale din 89 din totalul celor 307 secţii de votare, Ceban a obţinut voturile a 42.31% dintre alegători, în timp ce Năstase a beneficiat de susţinerea a 30.59% din electorat.

Turul al doilea ar urma să aibă loc peste două săptămâni, pe 3 noiembrie.

Pe locul al treilea al alegerilor locale de duminică se situează fostul primar al Chişinăului Dorin Chirtoacă care a candidat din partea Partidului Liberal şi care a obţinut 9.65% din voturi.

În municipiul Chişinău, prezenţa la vot după închiderea secţiilor de votare a fost de 36,05%.

Potrivit legislaţiei din Republica Moldova, alegerile locale sunt validate dacă prezenţa la urne este de minim 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

„Aproximativ 1.175.000 de cetățeni cu drept de vot au participat la alegerile locale din Republica Moldova, ceea ce reprezintă aproximativ 41,7%, o rată mai mică față de cea de la alegerile locale din 2015, atunci când prezența la urne a fost de 49%.

Într-un briefing de presă, la închiderea secțiilor de votare, liderii Blocului ACUM, aflat la guvernare, premierul Maia Sandu și ministrul de interne, Andrei Năstase, au calificat scrutinul drept unul corect, fără încălcări grave.

Cu toate acestea, Andrei Năstase, care este și candidatul Blocului ACUM la funcția de primar de Chișinău, a menționat că nu au lipsit cazuri de manipulare a opiniei publice. Şi principalul său contracandidat, socialistul Ion Ceban, a făcut primele declarații după finalizarea votului, menționând că va recunoaște rezultatele alegerilor” a transmis RRA, citat de Rador.

Observatorii Asociației Promo-Lex au raportat peste 300 de incidente în ziua alegerilor

Te-ar putea interesa și: