Judecătoria Baia Mare a decis, în vinerea mare, să respingă cererea lui Andrei Marga prin care îi cerea lui Costel Sârbu, de  la Facultatea de Chimie din Cluj Napoca, daune morale în sumă de 100.000 de lei. 

Fostul ministru de externe s-a supărat teribil în momentul în care Costel Sârbu a acordat un interviu pentru Evenimentul Zilei, în care susţinea că Marga a folosit mai multe nume de cod şi a fost racolat de serviciul de contraspionaj al Securităţii. "Tot ce am spus a fost adevărat. Eu am aflat toate acele amănunte de la un colonel al Securităţii, un anume Gheorghe Muşuroaie, care între timp a decedat. Apoi, în timpul procesului, toate actele trimise de CNSAS, la dosar, au demonstrat că ceea ce am spus în interviu era perfect adevărat", a declarat profesorul Sârbu, bucuros că a primit  vestea că a câştigat procesul intentat de Andrei Marga.

Probe clare că a fost racolat 

După interviul cu pricina, Andrei Marga l-a dat în judecată pe Costel Sârbu şi a solicitat daune morale în sumă de 100.000 de lei. Spre ghinionul lui Marga, în timpul procesului, probele adunate la dosar au indicat faptul că fostul ministru de externe chiar a fost racolat de Direcţia 3-a de Contraspionaj a Securităţi Statului. Numele lui Marga apare, în clar, în două documente.

Într-un document semnat de generalul maior Constantin Ioana, şeful Securităţii Cluj, se arată că Andrei Marga a fost racolat de direcţia de contraspionaj, într-un dosar informativ unde era vizat un profesor universitar american. În cel de-al doilea document, Andrei Marga este citat ca sursă a Direcţiei a 3-a.

Imediat după interviul din 2012, Andrei Marga a replica nervos. „Convocarea lui Costel Sârbu în corul mincinosilor, nu este de mirare. Nu folosesc de obicei argumentul ad hominem, dar, în acest caz, trebuie să o fac. Minciunile acestuia sunt atât de grosolane încât nu se pot explica fără a invoca personajul”.

A fost racolat de Serviciul de Contraspionaj

Profesorul Sârbu a declarat pentru EvZ că, în prima fază, i-a fost frică că justiţia nu îşi va face treaba. "După ce m-a dat în judecată doar cu scopul de a mă purta prin procese, domnul Marga nu s-a prezentat la niciun termen. Nici la interogatoriu nu s-a prezentat. Cu toate astea procesul a continuat. Apoi, la unul dintre termene, avocatul domnului Marga a depus la dosar o decizie a Curţii de Apel Bucureşti în care se arată că fostul rector al UBB a dat note informative folosind trei nume de cod. A fost prima probă care întărea cele spuse de mine", a mai spus Sârbu.

Apoi, tot în cadrul procesului, CNSAS a comunicat o serie de acte aflate la "dosarul Marga". "Între aceste acte, am descoperit notele semnate de Andrei Marga, precum şi două documente ale Securităţii Cluj în care se arată că a fost racolat de direcţia contraspionaj".

Sârbu a precizat că studiază problema să îl dea în judecată pe Marga pentru hărţuire. „Un an şi jumătate am fost plimbat la procese în loc să fiu lăsat să fac cercetare”, a spus Sârbu.