Alexandru Dobrescu a păcălit patru filologi de renume, dar judecătorii au descoperit dauna şi l-au obligat să plătească
Desemnare controversată făcută de Andrei Marga la şefia Institutului Cultural Român (ICR) din Paris. Publicistul şi criticul literar Alexandru Dobrescu a fost implicat într-un scandal în justiţie, legat de publicarea unor cărţi fără respectarea drepturilor de autor. Păgubiţi au fost patru profesori şi filologi de la Institutul de filologie Română "A. Philippide"- Iaşi.
Totul a început în 1994, atunci când Dobrescu a vrut să tipărească o ediţie revizuită, completă şi actualizată a "Dicţionarului Universal al Limbii Române", de Lazăr Şăineanu, din 1896.
Afaceri cu drepturile
Dobrescu era asociatul unic şi administratorul editurii Mydo Center. Pentru a publica dicţionarul, criticul literar a încheiat contracte cu patru cunoscuţi filologi din Iaşi: Carmen-Gabriela Pamfil, Ioan Oprea, Rodica Radu şi Victoria Zăstroiu. Cea de-a unsprezecea ediţie a "Dicţionarului Universal al Limbii Române" a apărut în 1995, în cinci volume. După tipărire, Mydo Center a semnat un alt contract, cu o editură din Chişinău, căreia i-a cedat dreptul de editare al lucrării. Preţul a fost de 7% din preţul de vânzare al fiecărui exemplar, în total 7.000 de dolari.
Lucrarea a fost tipărită în două volume, sub forma a 170 de exemplare în ediţie de lux. Alte 5.000 de exemplare au apărut la o editură din Chişinău, în care se arăta că ediţia este concepută de Mydo Center. Astfel, cea de-a doua ediţie a fost realizată fără acordul coautorilor. Criticul literar nu le-a plătit acestora drepturile cuvenite. Atunci, cei patru filologi au dat în judecată firma lui Dobrescu.
Procesul a ajuns până la Curtea Supremă, iar judecătorii le-au dat dreptate de fiecare dată. Prin sentinţa definitivă, din 26 mai 2000, editura lui Dobrescu a fost obligată la plata unor daune de aproape 200 de milioane de lei.
Judecătorii au arătat faptul că Mydo Center, prin Dobrescu, a primit lucrarea elaborată de cei patru filologi, "a acceptat-o, şi-a înscris numele printre coautori şi şi-a asumat calitatea de coordonator, precum şi faptul de a se fi folosit de această lucrare, în schimbul unei remuneraţii, o face în egală măsură răspunzătoare de săvârşirea pretinsului plagiat".
Contactat de EVZ, Dobrescu şi-a amintit că "a existat un proces acum vreo şapte -opt - zece ani legat de editura Mydo Center". Despre banii datoraţi filologilor, a uitat. "Care reclamanţi?! Care bani?! Ce vorbiţi?! Cred că e o confuzie. Cred că da, vorbiţi cu Alexandru Dobrescu, dar cred că e o confuzie la mijloc. S-ar putea să aveţi un număr greşit de telefon". Cât despre numirea lui în fruntea ICR Paris, criticul literar a spus: "Eu nu sunt nimeni".
Criticul literar nu a plătit drepturile de autor către patru filologi de renume, deşi firma lui a încasat banii pe publicarea a 5.000 de volume
Editorul a scos cea de-a doua ediţie fără acordul coautorilor şi nu a plătit drepturile cuvenite."
CURTEA SUPREMĂ DE JUSTIŢIE, judecători
- Marga împarte joburi la Paris şi Varşovia clientelei USL
- Demiterile la ICR se fac ilegal. Afli de ele de pe online
- BĂTAIA DE JOC A LUI MARGA. Concedieri în masă la vârful ICR
- Şeful ICR Paris, persoană de sprijin a Securităţii
- Demitere la ICR Paris