Andrei Lugovoi, acuzat de crima

Andrei Lugovoi, acuzat de crima

Marea Britanie doreste extradarea din Rusia a unui fost agent KGB, pe care sa-l judece pentru asasinarea disidentului rus Aleksandr Litvinenko, lichidat cu poloniu radioactiv.

„Am conchis azi ca dovezile livrate de politie sunt suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe Andrei Lugovoi, sub acuzatia ca l-a ucis pe Aleksandr Litvinenko prin otravire premeditata”, a anuntat ieri Ken Macdonald, seful Serviciului de Procuratura al Coroanei, citat de Reuters.

Anuntul procuraturii britanice a declansat o serie de actiuni diplomatice: ambasadorul Rusiei la Londra a fost chemat la Ministerul britanic de Externe, unde i s-a comunicat ca se asteapta sa dea dovada de „cooperare completa”, in timp ce autoritatile ruse au exclus predarea suspectului Andrei Lugovoi.

Purtatorul de cuvant al premierului Tony Blair a reiterat si el:  „Rusia trebuie sa se conformeze solicitarii noastre legale”. El a subliniat ca, desi Marea Britanie si Rusia au legaturi economice importante, „aceasta nu impiedica deloc necesitatea respectarii legislatiei internationale, iar noi nu ne vom feri in vreun fel de incercarea de a ne asigura ca asa ceva se va intampla intr-un caz precum prezentul”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai obscur caz de crima si spionaj de dupa razboiul rece a tensionat deja relatiile intre cele doua tari, iar cererea de extradare nu poate decat sa sporeasca tensiunea. Parchetul General al Federatiei Ruse a comunicat ca, „potrivit legislatiei ruse, un cetatean rus nu poate fi extradat unui stat strain, iar Andrei Lugovoi pare ca este cetatean rus”.