Evenimentul Zilei > Economie > Andreea Paul Vass: „În locul Nokia vor veni companii cu activităţi în sectorul auto”
Andreea Paul Vass: „În locul Nokia vor veni companii cu activităţi în sectorul auto”

Andreea Paul Vass: „În locul Nokia vor veni companii cu activităţi în sectorul auto”

Guvernul nu putea opri închiderea fabricii Nokia de la Jucu, fiind vorba de o decizie pur managerială, iar în locul Nokia ar putea veni o companie din sectorul auto a declarat, Andreea Paul Vass, consilierul prim-ministrului Emil Boc, la finalul unei sedinţe speciale de guvern.

„Guvernul nu putea opri închiderea fabricii. Rog să nu politizăm subiectul care este eminamente economic", a spus Andreea Paul Vass, adăugând că datorită dificultăţile conjucturale, compania finlandeză a închis fabrici şi în SUA şi Germania.

Ea a arătat că premierul Emil Boc i-a întrebat pe reprezentanţii Nokia în întâlnirea de joi după-amiază dacă Guvernul ar putea face ceva pentru a fi oprită închiderea fabricii, însă aceştia au răspuns că nu.

„Condiţiile globale actuale prezintă un risc global de delocare a anumitor companii. Salariul în România este de peste 450 dolari/lună, nu 80 ca în India. Avem 6 luni la dispoziţie ca să compensăm închiderea fabricii. Nu cred că drumurile au reprezentat o problemă pentru Nokia, compania foloseşte un traseu informaţional", a mai spus Vass.

"Guvernul a preluat coordonarea negocierilor cu 21 de investitori, adică 21 de proiecte potenţiale în valoare de peste 1 miliard de euro, care ar putea genera 8.000 de locuri de munca", a mai spus Vass.

Întrebată dacă noii investitori vor veni pe acelaşi amplasament, Vass a răspuns probabil, dar nu în mod obligatoriu, trebuie să existe o compatibilitate în ceea ce există acum şi potenţialul investitor".

Potrivit oficialului guvernamental, investiţia Nokia la Jucu s-a ridicat la 60 milioane de euro, iar contribuţia la bugetul de stat asigurată de fabrică a fost în 2010 de 92 milioane lei, respectiv 45 milioane lei în primele 8 luni din 2011.
Totodată, exporturile fabricii Nokia au reprezentat 7,8% din totalul exporturilor româneşti în 2010, respectiv 9% în primele 8 luni ale acestui an, în condiţiile unei creşteri cu 26% a volumului total al exporturilor raportat la anul anterior.
CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu: Închiderea Nokia nu este o noutate. Vai de politicienii care se vor lăsa jucaţi de birocraţi!
  • Reprezentanţii Nokia, la Guvern. Premierul a convocat şedinţă specială
  • Cum explică Nokia închiderea fabricii de la Jucu
  • Visul frumos al Nokia de la Jucu s-a risipit. Fabrica se va închide în două luni 
  • Cum a ajuns Nokia de pe culmile succesului la închidere de fabrici
  • „Blestemul" fabricilor Nokia | FOTO & VIDEO
  • Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia
  • Nokia închide centrul de cercetare din Cluj
  • Nokia, gigantul care a rămas fără semnal
  • Nokia, un milion de telefoane la Cluj
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: