Andone, cel mai eficient antrenor din Liga I

Andone, cel mai eficient antrenor din Liga I

Înfrângerea cu Poli Timişoara, din ultima etapă a anului, i-a stricat palmaresul „Fălcosului“, care a defilat în campionat cu CFR Cluj.

Anul 2007 nu a fost unul de excepţie doar pentru echipa de fotbal CFR Cluj (locul trei la finalul sezonului trecut şi lider în actuala stagiune a Ligii I), ci şi pentru antrenorul Ioan Andone. „Evenimentul zilei“ vă prezintă o ierarhie interesantă a tehnicienilor primei ligi, alcătuită pe baza eficienţei fiecărei echipe şi, implicit, a antrenorilor.   Lider detaşat este „Fălcosul“, urmat în clasament de italianul Cristiano Bergodi şi de Cosmin Olăroiu, care au părăsit între timp fotbalul românesc. Deşi este campion cu Dinamo, Mircea Rednic, în prezent la Rapid, se află doar pe locul şapte. „Puriul“ plăteşte tribut returului mai slab şi începutului catastrofal de sezon cu gruparea din Ştefan cel Mare. Clasat în imediata vecinătate a podiumului, Dan Petrescu este, fără îndoială, revelaţia anului 2007. Fostul mare fotbalist a făcut minuni la Unirea Urziceni, o echipă pe care foarte puţini ar fi pariat. „Cel mai bun tur din cariera mea“ EVZ: Domnule Andone, cum comentaţi ierarhia „EVZ“? Ioan Andone: Cine e următorul? Cristiano Bergodi. Iar Mircea Rednic de-abia pe locul şapte! Rednic doar locul şapte? Interesant. Am lipsit din fotbalul românesc un an şi jumătate: un an în Cipru şi o jumătate de an acasă. Am plecat lăsând-o pe Dinamo lider, pentru că aşa au crezut de cuviinţă anumite persoane. Sunt un tip dificil, pentru că vreau mereu să fiu în frunte. Asta deranjează, probabil. În Cipru aveam antenă de satelit şi urmăream toate meciurile. Am fost tot timpul la curent cu realităţile din fotbalul nostru. În cele şase luni cât aţi fost „casnic“ aţi avut oferte? De la Ceahlăul, UTA, FC Argeş şi, pe finalul campionatului, chiar de la Dinamo. Din provincie au fost oferte consistente pentru doar şase luni, cum nu am avut nici la Dinamo, cu titlu cu tot! N-am vrut să mă bag însă peste nimeni. A venit apoi discuţia cu CFR Cluj. Am spus: cu 4-5 jucători noi, se poate aspira la un obiectiv important. Şi am avut dreptate. Priviţi înapoi cu mândrie? Normal, e cel mai bun tur de campionat din cariera mea de antrenor. Am avut echipă, condiţii de pregătire, stimulente financiare pentru jucători şi o atmosferă bună, pe care eu am creat-o pentru că asta e treaba mea. Îmi pare rău de eliminarea din Cupa UEFA. A venit într-un moment în care toată lumea ne lăuda că jucăm cel mai frumos fotbal. Nimeni din conducere nu mi-a reproşat nimic, dar i-am simţit foarte supăraţi. Toată strategia clubului a fost dată peste cap.

„Titlul depinde doar de noi“ A fost CFR o echipă răsfăţată de arbitri? Vom discuta la final despre asta. Am avut meciuri în care arbitrii au greşit şi în favoarea şi împotriva noastră. De ce nu se vorbeşte despre cum a fost arbitrată Rapid la Mioveni, acasă cu Urziceniul şi la Piatra-Neamţ? Cum e Liga I dominată de provincie? Nu e o surpriză. De ani buni se investeşte în provincie, însă abia acum vin rezultatele. Dacă ar fi avut constanţă, Timişoara era mult mai în faţă. Eu am fost surprins de faptul că am avut la un moment dat foarte multe puncte avans, în condiţiile în care actualul sezon era declarat cel mai echilibrat din 1990 încoace. Va rezista CFR Cluj? Totul depinde de noi. Avem cinci puncte avans. Campion eşti şi cu un punct avans şi cu zece. În istorie rămâne doar faptul că ai fost campion. Vreau să creez la Cluj o echipă care să se bată la titlu şi în următorii ani.

Ne puteți urmări și pe Google News