Cel puțin 150 de copii, veniți în tabără pe litoral, în cadru organizat, dar fără știrea autorităților din județul Constanța, care, în plină pandemie, ar trebui informate, au intrat în carantină în județele din care provin după ce s-au întors acasă, unii dintre ei fiind infectați cu noul coronavirus.
Ultimul caz, aflat de presă, este din județul Gorj. Potrivit presei locale aproape 100 de copii din Gorj sunt izolaţi, după ce au participat la două tabere de vară. Alături de ei, şi câteva cadre didactice, care i-au însoţit. Trei dintre copii sunt infectați. La Gorj este în desfăşurare o amplă anchetă epidemiologică, pentru a dispune verificare tuturor contacţilor.
Elevii din Gorj au plecat în tabere școlare la Costinești, pe litoral, și la Cheile Grădiștei, în județul Brașov. Deplasările fuseseră anulate, din cauza pandemiei, dar părinții şi profesorii au decis să meargă pe cont propriu, după ce organizatorii taberelor ar fi refuzat să restituie plăţile făcute în avans. Astfel, un grup de 47 de elevi și profesori a plecat, cu trenul, pe litoral Celălalt grup, de 50 de copii, a plecat cu un autocar la Braşov, la Cheile Grădiştei, conform europafm.ro.
La întoarcere, după 1 august, doi copii s-au simţit rău, iar părinţii i-au dus, pentru testare, la un laborator privat. Rezultatele au ieşit pozitive, la scurt fiind pozitivat și un al treilea copil. Doi copii fuseseră la Costinești, celălalt, la munte. Când DSP Gorj a aflat, sâmbătă, a declanșat două anchete epidemiologice. Peste 100 de persoane vor intra în izolare la domiciliu, copii și părinți.
S-a stabilit, până acum, că unul dintre părinţii unui copil ieşise pozitiv când fiul lui se afla deja în tabără la mare. La întoarcere, au apărut simptome şi la el, iar rezultatul testului a ieșit pozitiv. Este posibil ca și pe litoral să se efectueze o anchetă epidemiologică, dar puțin probabil să fie adusă la cunoștința opiniei publice. Direcția de Sănătate Publică din Constanța este ultima instituție care ar informa despre un posibil caz de infecție identificat pe litoral.
Transmiterea comunitară, scăpată de sub control, în stațiuni
Numai în ultima săptămână, pe litoral, au fost alte două cazuri de copii și tineri, veniți în grupuri organizate în tabără la Costinești. Cel puțin 30 de adolescenți din Vaslui, care au stat la trei pensiuni neautorizate din Costinești, au fost trimiși acasă după ce o colegă a lor, fiica unui ambulanțier, a aflat după ce a ajuns la mare că rezultatul testului pe care îl făcuse anterior, acasă, ieșise pozitiv. Tatăl ei a venit cu o ambulanță și a transportat-o la spital. DSP Constanța nu știa despre caz, a aflat de la DSP Vaslui.
Un alt grup de 40 de copii, cu vârste între 16 și 19 ani, elevi și studenți din Dâmbovița, s-a distrat la Costinești timp de cel puțin cinci zile, până s-a aflat că un coleg, care dispăruse din tabără imediat după sosire, fără a-i anunța, era deja internat la Târgoviște cu COVID-19, infectat de la părinții săi. Și în acest caz, DSP Constanța a fost anunțat de DSP Dâmbovița, și cei 40 de copii au fost trimiși acasă. Prea târziu.
Tinerii din Dâmbovița, contacți ai colegului infectat, apucaseră să se distreze prin stațiune, fără să aibă nici cea mai mică bănuială că la rândul lor, eventual, pot transmite mai departe infecția. Acum unii dintre ei sunt internați în spital, la Târgoviște, cu COVID 19, alții sunt în izolare la ei acasă.
Nelu Tătaru, contrazis de autoritățile de la mare
Anchetele epidemiologice pe litoral încep abia după ce tinerii ajung acasă, în județele de proveniență, când este prea târziu. Iar declarația recentă a ministrului Nelu Tătaru, conform căruia „litoralul este o zonă în care populaţia vine, îşi petrece o săptămână, se infectează, se reîntoarce în judeţele de baştină, şi acolo putem vedea creşterile”, oripilează autoritățile de pe litoral. Acestea susțin contrariul. Că turiștii aduc, de fapt, infecția pe litoral.
Normal ar fi ca asemenea deplasări, în grupuri mari, omogene, să fie anunțate, în prealabil, de către organizatori, autorităților de pe litoral sau de la munte, pentru monitorizarea situației și verificarea măsurilor de protecție. Pe de altă parte, ar trebui să existe interes și din partea autorităților sanitare gazdă, ceea ce nu se întâmplă.
Se limitează doar la a raporta, guvernanților, numărul de infecții. Când jurnaliștii de pe litoral i-au informat pe Ludovic Orban și ministrul Nelu Tătaru despre lipsa de comunicare a autorităților sanitare din Constanța, având în vedere că turiștii trebuie informați înainte de a veni la mare, cei doi oficiali au promis că situația se va schimba. A rămas aceeași.