Anchetatorii, pe urmele unui libiano-britanic radicalizat de ISIS
- Simona Stupar
- 25 mai 2017, 00:00
Este clar că teroristul ce a fabricat bomba din Manchester este încă liber, pentru că atacatorul sinucigaș a fost ajutat, nu a acționat singur
Mai multe locuințe din Manchester au fost controlate de polițiștii care voiau să știe dacă atacatorul de 22 de ani, identificat de forțele de securitate ca fiind Salman Abedi , de origine libiană, făcea parte dintr-o celulă teroristă.
Raiduri și arestări
Se pare că tânărul era, de fapt, un „cărăuș”, care transporta un dispozitiv exploziv construit de altcineva. „Oamenii fac presupuneri pe baza a ceea ce se știe, în ceea ce privește acțiunile din Manchester. A fost un atac devastator, mai sofisticat decât multe dintre atentatele pe care le-am văzut până acum”, a spus secretarul britanic pentru Afaceri Interne, Amber Rudd, la Radio BBC. „Așa că serviciile secrete și poliția urmăresc mai multe piste, pentru a se asigura că au toate informațiile și vor reduce riscurile, ne vor face să fim în siguranță”.
Printre victime s-au numărat: o mătușă eroină, care și-a acoperit cu trupul nepoata, pentru a o feri de explozie; o adolescentă, mare fan al lui Ariana Grande; două mame care așteptau să-și ia copiii de la concert; un cuplu de părinți polonezi; un polițist aflat în afara serviciului și o fetiță de 8 ani.
Polițiștii au arestat patru persoane în timpul raidurilor din Manchester și au organizat o explozie controlată într- una dintre locuințe.
Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat de la „sever” la „critic”, ceea ce înseamnă că un atac este iminent. Soldați au fost plasați în diverse puncte strategice în Londra, Manchester și alte orașe, în apropierea Palatului Buckingham și a reședinței premierului britanic din Downing Street.
Terorist cunoscut serviciilor
Un fost ofițer din serviciul de contrainformații, Chris Phillips, a declarat că „a fost vorba despre o centură cu explozibili, pentru sinucigași, care avea atașată ceea ce numim „confetti de șantier” - bucăți de cuie și metal, atașate la vestă”. Asta pentru că voia să ucidă cât mai mulți oameni în jur”.
Salman Abedi era cunoscut și urmărit de serviciile de securitate. El se întorsese în urmă cu câteva zile în Marea Britanie (unde s-a născut, în 1994) din Libia. Ministrul de Interne francez, Gérard Collomb, a declarat, într-un alt interviu, că Abedi „avea legături clare cu ISIS”, dar nu a dat mai multe detalii.
Ministrul britanic de Interne a refuzat, însă, să confirme sau să infirme faptul că Abedi fusese și în Siria și că tatăl lui avea legături cu rebelii islamiști din Libia, de pe vremea când lupta pentru alungarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.
Summit NATO la Bruxelles
NATO trebuie să facă mai mult în lupta împotriva terorismului după atacul de la Manchester, a declarat, ieri, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu o zi înaintea Summitului NATO de la Bruxelles. El a recunoscut, totuși, că nu este sigur dacă Alianța Nord-Atlantică se va alătura coaliției internaționale care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), așa cum dorește Washingtonul. „Mă aștept ca aliații să acționeze și să accepte să depună mai multe eforturi în lupta împotriva terorismului” după atacul brutal din orașul Manchester, revendicat de SI, a declarat secretarul general al NATO, într-o conferință de presă.