Evenimentul Zilei > Justitie > Ancheta procurorilor: Frunzăverde l-a propulsat pe Iohannis de la 34% în primul tur, la 51% în al doilea tur
Ancheta procurorilor: Frunzăverde l-a propulsat pe Iohannis de la 34% în primul tur, la 51% în al doilea tur

Ancheta procurorilor: Frunzăverde l-a propulsat pe Iohannis de la 34% în primul tur, la 51% în al doilea tur

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş- Severin, Sorin Frunzăverde (PNL), i-a cerut vicepreședintelui CJ Ionesie Ghiorghioni să discute cu primarii care au plecat de la PDL și PNL, în scopul obţinerii de voturi la alegerile prezidenţiale pentru candidatul formaţiunii sale - Klaus Iohannis. Mesajul care trebuia transmis aleșilor locali: dacă fac asta va ține cont la împărțirea banilor în 2015, deoarece este „în relații bune cu orice Guvern vine”.

Interceptări

Detaliile apar în dosarul în care Frunzăverde este acuzat de instigare la șantaj și folosirea influenței în calitate de șef al PNL Caraș-Severin pentru obținerea unui folos necuvenit. Miza: cât mai multe voturi în turul al doilea ale alegerilor prezidențiale.

„Discuţiile au loc între voi, între patru ochi. Fiecare cu primaru’: «Vin din partea domnului președinte cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ține cont la împărțirea banilor în 2015…» Da? Între patru ochi! Voi cu primaru’, da? «Tu de mâine … tu belești… prin Consiliu Județean»”, explica Frunzăverde.

Schimbarea

Ionesie Ghiorghioni a discutat cu mai mulți primari locali, care au fost de acord cu propunerile: „Deci am mesaju’, ştii că nu vine doar de la mine, ştii şi de la cine vine… Bine!”. Astfel, în primul tur al alegerilor – 2 noiembrie, în Caraș Severin, Victor Ponta a obținut 43,03% (56.489 de voturi), iar Klaus Iohannis a obținut 34,48% (45.270 de voturi). În turul al doilea, 16 noiembrie, după mobilizarea lui Frunzăverde, rezultatul votului s-a schimbat: Victor Ponta – 48,06% (75.395 de voturi), iar Klaus Iohannis – 51,93% (81.456 de voturi).