Acuzațiile de la Spitalul Pantelimon nu se susțin. Concluziile Colegiului Medicilor București

Spitalul Sf. Pantelimon. Sursa foto: Arhiva EVZ

Update:

Colegiul Medicilor a revenit miercuri cu primele concluzii după ancheta de la Spitalul Pantelimon, susținând că nu au existat dovezi care să susțină acuzațiile semnalate de asistentul medical.

Potrivit acestora, medicii din unitatea medicală și-au făcut treaba, nefiind dovezi că cineva a vrut să le facă rău pacienților.

„Medicii chiar și-au făcut treaba cât au putut de bine”, au spus cei de la Colegiul Medicilor.

Știre inițială:

Miercuri, Colegiul Medicilor din București va face publice concluziile anchetei desfășurate la Spitalul Pantelimon din Capitală. Ancheta vizează acuzațiile de administrare necorespunzătoare a unui medicament în Secția ATI, care ar fi avut ca rezultat decesul a 17 pacienți în decurs de patru zile.

Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) s-a întrunit marți seară pentru a analiza situația legată de Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București și a finalizat raportul în cauză.

Concluziile Colegiului Medicilor după ancheta de la Spitalul Pantelimon

Concluziile vor fi expuse într-o conferință de presă programată pentru ziua de miercuri, la ora 11.00.

Evenimentul va fi moderat de Cătălina Poiană, președintele CMMB, și va avea alături pe Liana Pleș, președintele Comisiei de Disciplină a CMMB, precum și pe Lucian Negreanu, vicepreședintele CMMB și președintele Comisiei de Jurisdicție Profesională, potrivit News.ro.

În urma acuzațiilor referitoare la decesul mai multor pacienți în doar câteva zile în Secția ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament, mai multe investigații au fost inițiate, inclusiv una penală.

Sursa foto: Dreamstime.com

Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control la unitatea medicală

Conform concluziilor preliminare transmise de Corpul de Control al ministrului Sănătății, verificările s-au concentrat exclusiv pe aspectele administrative ale unității.

„Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii după ancehta de la Spitalul Pantelimon.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a demarat urmărirea penală în legătură cu infracțiunea de omor, după ce 17 pacienți internați în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului au decedat în doar patru zile.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Trei angajați ai unității medicale au fost convocați pentru audieri, s-a efectuat o anchetă la fața locului, iar documente relevante au fost ridicate în cadrul investigației.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și-a manifestat îndoielile cu privire la veridicitatea informațiilor de la Spitalul Pantelimon, îndemnând la prudență.

„Nu vreau să ajungem în situația în care o reclamație neasumată de nimeni a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici, nu e corect. Nu putem să tragem concluzii pripite doar în urma unei afirmații neverificate. Nu e vorba despre o acuzație asumată și nu cunoaștem cine e autorul acestei acuzații”, a spus Alexandru Rafila.