ANCHETĂ LA INTERNE: Poliţist trecut în rezervă din cauza unei beizadele

ANCHETĂ LA INTERNE: Poliţist trecut în rezervă din cauza unei beizadele

Un poliţist încearcă de 11 ani să-şi ocupe postul din care susţine că ar fi fost „debarcat“ abuziv de superiorii săi, după ce l-a prins la furat pe protejatul unuia dintre ei.

Un fost poliţist ameninţă că va intra în greva foamei, în faţa Ministerului Internelor, la capătul a 11 ani de anchete şi procese, fără rezultat, cu un sistem dominat de birocraţie şi nepotism. Radu Meca, fost sergent major la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, susţine că această ultimă formă de protest este tot ce i-a mai rămas după ce „a fost ajutat“ de şefi să renunţe la ce ştia să facă mai bine: să prindă hoţi. Aceiaşi şefi care l-au premiat de trei ori pentru că a dus la bun sfârşit misiuni riscante şi a băgat după gratii infractori periculoşi s-au dispensat foarte uşor de el atunci când - afirmă fostul poliţist - a avut curajul să-i facă dosar penal „amicului“ unuia dintre ei.

Cazul lui Radu Meca nu este singular. În urmă cu aproape doi ani, un agent de poliţie din Cluj a fost nevoit să-şi caute dreptatea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce şefii săi i-au înscenat un scandal sexual şi l-au trecut pe linie „moartă“. Miza: agentul a refuzat să-l hăituiască în trafic pe fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

„Poliţistul-model“ şi verificările interne

Spre deosebire de colegul său din Cluj, care şi-a găsit dreptatea în instanţă, fostul sergent-major Radu Meca şi-a pierdut încrederea în justiţie, singurele sale speranţe atârnând de o decizie a celor aflaţi acum la conducerea Internelor.

„M-au trecut în rezervă abuziv, am fost anchetat de procurorii militari care m-au găsit nevinovat, iar, în final, au recurs la falsuri pentru a mă îndepărta definitiv de meseria pe care am iubit-o. Toate astea, doar pentru că am avut tupeul să-l prind în flagrant, în timp ce spărgea un autoturism, pe un apropiat al fostului şef al Poliţiei Rutiere, colonelul Gheorghe Staicu“, îşi rezumă Meca coşmarul trăit în ultimii 11 ani.

În toţi aceşti ani, scurşi din momentul în care încearcă să-şi reia postul, o parte dintre ofiţerii pe care bărbatul îi indică drept vinovaţi de situaţia sa au fost avansaţi. Cât despre fostul şef al Poliţiei Rutiere Ialomiţa, acesta s-a pensionat cu aproximativ cinci ani în urmă, după ce a primit o sancţiune administrativă din partea procurorilor militari pentru abuzurile reclamate de sergentul Meca.

Mulţi dintre foştii colegi ai lui Radu Meca - care lucrează şi acum în poliţie - au numai cuvinte de laudă despre acesta. Se tem însă să vorbească dechis despre problemele fostului lor coleg, se tem până să-l şi laude, de frica unei eventuale răzbunări a şefilor. „Ştiţi, e mai bine aşa. Nu aş vrea să am probleme. Recunosc că «l-au făcut» cum se spune, dar nu este singurul. Ar trebui să facă totuşi altceva cu viaţa lui şi să-şi ia gândul de la meseria asta“, spune unul dintre foştii colegi ai lui Radu Meca, acum subofiţer la Ordine Publică. „A fost un poliţist model.

A fost premiat de trei ori, ultima dată prin 1996, dacă îmi aduc aminte bine, când a împuşcat un tâlhar care, împreună cu câţiva complici, atacase o firmă. Îl bătuseră crunt pe paznic şi îi îndesaseră în gură un căluş. Dacă Meca nu ajungea acolo la timp, omul acela ar fi fost găsit mort. Toate astea nu au mai contat însă un an mai târziu, când a avut ghinionul să-l prindă în flagrant pe protejatul lui Staicu“, adaugă subofiţerul.

Oficial, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Ialomiţa ne-a transmis că subofiţerul Radu Meca a fost sancţionat de mai multe ori, în perioada 1993-1996 (aceeaşi în care a fost şi premiat), pentru „dezinteres în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, beţii repetate şi portul uniformei militare în stare de ebrietate în public“. IPJ Ialomiţa nu neagă faptul că tânărul indicat de subofiţer drept apropiat al fostului şef al Poliţiei Rutiere ar fi fost prins în flagrant, însă susţine că Meca - aflat în stare de ebrietate - l-ar fi lovit.

Poziţia oficială a IPJ este contrazisă însă, în cadrul aceluiaşi document oficial remis EVZ, chiar de fostul şef al lui Radu Meca, actual adjunct al şefului IPJ. „În ceea ce priveşte premierile acordate în perioada cât fostul subofiţer a fost subordonatul domnului comisar- şef Dascălu Viorel, actual adjunct al inspectorului-şef, Domnia Sa precizează că, în acea perioadă, Radu Meca a fost un poliţist con- ştiincios, care şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, fără a ridica probleme, drept pentru care este posibil să-l fi propus pentru recompensare“, se arată în document.   Un nou proces cu Internele

Povestea poliţistului care s-a hotărât să denunţe abuzurile superiorilor săi a ajuns şi la urechile ministrului Cristian David, care a cerut o serie de „verificări“ la IPJ Ialomiţa. La rândul său, şeful Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa, susţine că, indiferent de ce s-a întâmplat cu 11 ani în urmă, fostul subofiţer nu poate fi reîncadrat în poliţie decât în baza unei decizii definitive a instanţei. „Atunci erau alte reguli. Acum, în lipsa unei decizii definitive de repunere în drepturi nu poate fi reîncadrat în poliţie“, a precizat Popa.

„Da, am primit şi un răspuns oficial în acest sens din partea IGP. Este nedrept să mă judec din nou cu acest sistem. Sunt hotărât ca, în zilele următoare, să intru în greva foamei în faţa ministerului. Poate aşa îi voi atrage atenţia ministrului David şi mi se va face dreptate“, a adăugat fostul subofiţer. „BUNE“ PRACTICI   Reţeta perfectă pentru a scăpa de subalternul incomod

„Totul a început în 1997, pe când eram sergent major la Biroul Poliţiei de Ordine Publică, în Slobozia. Într-o noapte, l-am prins în flagrant pe Daniel Sava - despre care aveam să aflu că este un apropiat al colonelului Gheorghe Staicu, pe atunci şeful Poliţiei Rutiere Ialomiţa - în timp ce încerca să deschidă, cu o rangă, portiera unei maşini. Asta după ce, în noaptea aia, mai spărsese încă cinci sau şase autoturisme parcate pe aceeaşi stradă. Băiatul ăsta avea să fie nenorocirea mea“, îşi aminteş te acum Radu Meca, un bărbat de 43 de ani, cu chipul ars de soare, care încearcă din răsputeri să-şi ascundă palmele „obosite“ de muncile agricole pe care le face pe la vecini sau pe la rude pentru a-şi întreţine familia.

Cert este că, la doar o zi după ce a îndrăznit să-i facă dosar penal lui Sava pentru furt calificat, Meca s-a trezit cu permisul de conducere reţinut la „ordinul“ şefului Poliţiei Rutiere. „Evident, i-am cerut explicaţii colonelului Staicu, care a început să mă înjure ca la uşa cortului şi să-mi spună că mă vă reclama la Parchetul Militar şi mă va trimite în faţa Consiliului de Judecată pentru că l-am bătut pe Sava. Am jurat că nu i-am atins nici măcar un fir de păr din cap, însă colonelul a sfârşit prin a-mi spune că se va ocupa personal de mine, ceea ce a şi făcut. M-am trezit în faţa Consiliului, care a hotărât trimiterea mea în rezervă pentru abateri grave de la prevederile regulamentelor militare“, completează Radu Meca. Generalul Voinea contrazice poliţia: Meca este nevinovat!

Soluţia dată de Consiliul de Judecată al IPJ Ialomiţa a fost infirmată, după o anchetă care a durat doi ani, de şeful Secţiei Parchetelor Militare, generalulmagistrat Dan Voinea.

Fericit că i s-a făcut dreptate, poliţistul a cerut conducerii IPJ reîncadrarea în poliţie, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Pe 6 iunie 2001, în urma memoriilor trimise la Ministerul Internelor şi Inspectoratul General al Poliţiei, a primit o adresă în care i se comunica că „rechemarea sa în activitate a fost avizată favorabil, dar, pentru moment, toate posturile sunt blocate“. Au urmat încă doi ani de tergiversări şi alţi patru de procese.

„Am hotărât să dau în judecată IPJ Ialomiţa şi Ministerul de Interne în 2003, după ce am primit o adresă din partea conducerii IPJ în care se arăta că nu mă mai pot reîncadra în poliţie deoarece am fost trecut în rezervă în baza articolului 85 litera «j» din Statutul cadrelor militare, pentru comiterea de abateri grave de la prevederile regulamentelor militare. Litera «j» înseamnă că am fost condamnat. Cum au putut invoca aşa ceva când procurorii militari m-au găsit nevinovat, iar cazierul meu este imaculat? Ca să nu mai vorbim despre faptul că au comis un fals şi în documentele mele, în care au înlocuit litera «i» (motivul invocat de membrii Consiliului de judecată pentru a-l trece în rezervă) cu litera «j»“, explică Meca.

Totul a culminat la finele anului trecut, când instanţa a decis doar că faptele reclamate de el s-au prescris şi, drept urmare, nu-i pot fi acordate nici măcar daune morale pentru anchetele la care a fost supus. „Cum mai pot crede în justiţie, după o asemenea decizie?! Şi-au bătut joc de mine şi nimeni nu-i obligă să plătească pentru asta!“, conchide, cu amărăciune, fostul poliţist. LA INDIGO Dat afară din poliţie pentru că a refuzat să comită abuzuri

Un caz similiar celui al sergentului Meca a făcut mare vâlvă în Cluj, cu doi ani în urmă. La acea dată, Ioan Costin (dreapta), fost agent la Poliţia Rutieră, a divulgat în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie toate abuzurile la care a fost supus de colegii săi. Totul pentru că, în 2004, în timpul alegerilor locale, a refuzat să-l hăituiască în trafic pe fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

Concret, fostul agent a fost acuzat de colegii lui că a întreţinut relaţii sexuale cu două fete de 13 şi, respectiv, 14 ani. Adolescentele i-au susţinut pe poliţişti şi au declarat sus şi tare că au făcut sex cu Ioan Costin. Abia după ce a fost dat afară din poliţie fără nicio posibilitate de a se apăra, pentru Costin a început calvarul. Degeaba a demonstrat că în perioada în care tinerele susţineau că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu el tocmai fusese operat la rinichi şi i se montase o sondă. Nu a contat!

Mai mult, judecătorii Curţii de Apel Cluj (cărora li s-a plâns iniţial poliţistul) nu au ţinut cont nici de prevederile Codului Muncii, ignorând faptul că agentul se afla în concediu medical atunci când i-a fost desfăcut contractul de muncă.

După doi ani de procese, în 2006, Costin a fost reîncadrat în poliţie, iar Ministerul Internelor a fost obligat să-i plătească peste 100.000 de lei cheltuieli de judecată şi salariile pe care nu le-a primit în perioada respectivă. Deşi, în final, au recunoscut că au minţit atunci când l-au acuzat pe Costin, cele două fete nu au putut fi trase la răspundere pentru mărturie mincinoasă întrucât la data comiterii faptei nu aveau peste 14 ani şi nu răspundeau penal. (Mihai Şoica)

Ne puteți urmări și pe Google News