Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române și specialiști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Dealul Spirii' București — Ilfov au luat la puricat spațiile comerciale situate în stațiile de metrou. Polițiștii verifică modul în care societățile ce își desfășoară activitatea în aceste spații comerciale au obținut dreptul de folosință asupra lor. În cauză, se efectuează cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de abuz în serviciu, în cadrul unui dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Acțiunea desfășurată de specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență vizează verificarea modului în care amplasarea și exploatarea acestor spații comerciale în stațiile de metrou respectă condițiile specifice din domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, aspecte ce nu fac obiectul dosarului penal.

Cine administrează spațiile comerciale

Înfiinţată în 1992, firma Sindomet Comserv SRL gestionează toate spaţiile comerciale din incinta metroului, precum şi o parte din spaţiile publicitare, la gestionarea cărora mai participă alte trei firme. Firma mai gestionează şi unităţile de cazare destinate exclusiv membrilor de sindicat, dintre care cel mai cunoscut este Zamora, din Buşteni.

Acţionar unic la această firmă este Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), sindicat condus de ani de zile de Ion Rădoi, fost senator PSD. Firma respectivă a înregistrat în perioada 2007-2012 un profit net de aproximativ 1,1 milioane de euro, cu venituri de aproximativ 5,5 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Contractul dintre firma sindicatului de la metrou şi compania Metrorex are un raport al împărţirii veniturilor de 75% în favoarea firmei sindicaliştilor.