Anchetă amânată în cazul copiilor de închiriat

În urma articolului "Copii de închiriat pentru cerşit", apărut săptămâna trecută în "Evenimentul zilei", reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bacău, ai Poliţiei Buhuşi şi ai primăriei au demarat o anchetă, mai mult de gura de lumii.

Asta pentru că reprezentanţii DGASPC Bacău susţin că nu pot lua copiii până când poliţia nu are probe suficiente, în timp ce poliţiştii spun că nu există dovezi că părinţii sunt dispuşi să-şi închirieze odraslele. Poliţia Buhuşi: „Nu avem probe“

Mai mult decât atât, comisia mixtă care ar fi trebuit ieri să ancheteze situaţia de la Buhuşi nu s-a deplasat şi la blocul „Nato“, unde locuiesc familiile cu pricina, ci s-a mulţumit să stea de vorbă cu reprezentanţii poliţiei. Asta pentru că un asistent din cadrul primăriei le-a spus că nu vor găsi pe nimeni acasă.

„Cei de la Protecţia Copilului au venit la Buhuşi, dar nu s-au dus la familiile din blocul «Nato». Eu le-am zis că nu sunt acasă. Chiar cu câteva minute înainte, eu personal m-am întâlnit pe stradă cu una dintre femeile despre care reporterii au scris că îşi închiriază copiii. Era oră de cerşit, nu de stat acasă. De ce să se mai ducă la blocul «Nato»? Se duceau degeaba“, povesteşte Carla Prepeliţă, asistent social la Primăria Buhuşi. Pe de altă parte, Alina Iftode, purtător de cuvânt al DGASPC Bacău, spune că instituţia sa nu poate oferi asistenţă decât la sesizarea autorităţilor locale.

„Nu am fost sesizaţi de autorităţile locale cu privire la existenţa unor copii de închiriat pentru cerşit. Noi am început o anchetă deoarece ne-am autosesizat din presă“, afirmă Alina Iftode. Reprezentanţii Poliţiei Buhuşi susţin că, în acest caz, ancheta nu poate continua din lipsă de probe. „I-am chemat la secţie pe părinţi şi nu au recunoscut că sunt dispuşi să-şi închirieze copiii. Nu avem probe“, spune Ioan Chiriloiu, comandantul Poliţiei Buhuşi, recunoscând că ancheta poliţiei s-a rezumat la a-i întreba pe părinţii respectivi dacă este adevărat ce scrie în ziar.

Mai mult decât atât, comandantul Chiriloiu ne-a sfătuit ironic să venim noi cu un microbuz şi să-i luăm pe micuţi, dacă tot am reuşit să negociem acest lucru cu părinţii lor. Scandalul „Copii de închiriat pentru cerşit“ a izbucnit vinerea trecută, când reporterii EVZ au reuşit, în mai puţin de trei ore, să închirieze 19 minori pentru a-i trimite la cerşit. Părinţii copiilor, care locuiesc în blocul „Nato“, au fost de acord să-şi închirieze copiii, contra unei sume cuprinse între 50 şi 100 de lei pe zi, ca să cerşească pe străzi sau la porţile bisericilor din Bacău ori Piatra- Neamţ.

Carla Prepeliţă asistent social la Primăria Buhuşi: "Cei de la Protecţia Copilului au venit la Buhuşi, dar nu s-au dus la familiile din blocul «Nato» (...) Era oră de cerşit... se duceau degeaba."