Anchetă Al Jazeera: Yasser Arafat a fost otrăvit cu poloniu. Palestinienii cer anchetă internaţională

Anchetă Al Jazeera: Yasser Arafat a fost otrăvit cu poloniu. Palestinienii cer anchetă internaţională

Moartea fostului lider palestinian Yasser Arafat ar fi putut fi provocată de otrăvirea cu o substanţă radioactivă- Poloniu 210. Aceasta este concluzia unei anchete realizate de postul Al Jazeera, care susţine că în lucrurile personale ale fostului lider palestinian, mort în Franţa, la 11 noiembrie 2004, au fost găsite urme de poloniu. Pentru a face lumină în acest caz, văduva lui Arafat a cerut exhumarea cadavrului.

UPDATE Negociatorul palestinian Saëb Erakat a cerut astăzi formarea unei comisii internaţionale de anchetă cu privire la moartea lui Arafat, în urma dezvăluirilor Al-Jazeera. "Cerem formarea unei comisii internaţionale de anchetă după modelul comisiei internaţionale de anchetă privind asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri", a declarat Saëb Erakat pentru AFP. Teoria lansată de postul de televiziune Al Jazeera, care circulă în lumea arabă de 8 ani, vine după analizele asupra unor probe biologice pe care le-au comandat jurnaliştii la un laborator din Elveţia. Specialiştii elveţieni au analizat o probă de sânge, urme de urină, fire de păr şi o periuţă de dinţi a fostului lider palestinian. Toate acestea fuseseră predate văduvei lui Arafat de către medicii de la spitalul francez, unde fusese spitalizat acesta, scrie "Le Figaro".

"Concluzia este că am găsit (un nivel) semnificativ de poloniu în aceste eşantioane", a explicat în cadrul documentarului François Bochud, director al Institutului pentru Radiaţii Fizice din Lausanne. Această substanţă radioactivă ar fi fost folosită şi pentru uciderea fostului spion rus Alexander Litvinenko, mort în 2006, la Londra. Cauza morţii luiYasser Arafat a reprezentat în ultimii ani subiectul a zeci de teorii ale conspiraţiei, pentru că nimeni nu a putut spune cu exactitate de ce s-a îmbolnăvit brusc fostul lider palestinian.

Simptomele nu corespund

Ne puteți urmări și pe Google News

Starea sănătăţii lui Arafat s-a agravat rapid, în 2004, în timp ce se afla la cartierul său general de la Ramallah, fiind transportat la un spital din Franţa. Zecile de medici care l-au îngrijit nu au putut să dea un verdict clar, lucru care a alimentat teza otrăvirii sale de către serviciile secrete israeliene.  Un fost oficial al administraţiei George W Bush susţinea că Arafat ar fi avut SIDA, boală pe care ar fi luat-o în urma unei relaţii homosexuale cu unul dintre bodyguarzii săi. Tot jurnaliştii de la Al Jazeera susţin însă că simptomele menţionate în dosarul medical al lui Arafat nu corespund cu cele ale unei otrăviri cu poloniu. Pentru a face lumină definitiv, văduva lui Arafat, Souha Arafat, va cere Autorităţii Palestiniene exhumarea cadavrului, aflat la Ramallah, în Cisiordania. Arafat a fost fondator al mişcării palestiniene Fatah şi în 1967 a devenit preşedinte al Oraganizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), principala organizaţie a palestinienilor. Multă vreme conducerea OEP a fos ostilă Israelului, dar în 1993 Arafat şi premierul israelian de la acel moment, Yitzhak Rabin, au semnat Acordurile de Pace de la Oslo, stabilind autoguvernarea palestiniană. În 1996, Arafat avea să fie ales preşedinte al Autorităţii Palestiniene. Negocierile dintre Autoritatea Palestinană şi Israel au eşuat la începutul celei de-a Doua Intifade, în 2000. În 2002, Armata israeliană a înconjurat cartierul general al lui Arafat de la Ramallah, împiedicându-l să mai plece de aici până în 2004, când i s-a permis să meargă la spitalul din Franţa.