Anastasia si Tatiana, unite pentru totdeauna

Anastasia si Tatiana, unite pentru totdeauna

Doctorii americani au decis ca separarea gemenelor Dogaru este imposibila.

Operatia de separare a siamezelor Anastasia si Tatiana Dogaru nu va mai avea loc, au decis medicii americani de la spitalul din Cleveland (statul Ohio) unde acestea sunt internate. Ei au apreciat ca interventia chirurgicala era prea riscanta, relateaza Associated Press.

Anuntul privind renuntarea la operatie a fost facut luni de catre seful echipei de medici, Nathan Levitan. Potrivit acestuia, decizia a fost luata saptamana trecuta, dupa ce au fost analizate rezultatele ultimelor teste la care au fost supuse micutele in varsta de 3 ani si dupa o discutie avuta de chirurgi cu parintii gemenelor.

„Sigur ca suntem ingrijorati de faptul ca fetele ar putea face complicatii daca nu sunt separate, asa cum au facut si ceilalti copii aflati in aceasta stare. Totusi, in opinia echipei noastre de medici, riscul continuarii procesului de separare este prea mare”, a declarat Nathan Levitan.

Cat despre sansele lor de a ramane in viata, doctorul Nathan Levitan s-a ferit sa faca speculatii. „Nimeni nu poate prezice viitorul”, a spus el.

Statisticile arata ca gemenii craniopagi nu au sanse sa ajunga la maturitate. In ultimele cinci decenii, din cele 14 seturi de gemeni lipiti in zona capului doar 10a au depasit varsta de 11 ani.

Interventie esuata

Anastasia si Tatiana Dogaru au fost aduse la centrul medical din Cleveland pe 3 aprilie. Anterior, starea lor de sanatate fusese evaluata de specialistii unui spital din Dallas, pentru a se stabili daca pot supravietui unei operatii de separare. O interventie chirurgicala in acest sens a avut loc pe 6 iunie, dar a fost stopata din cauza presiunii sanguine scazute si a inflamarii creierului celor doua fetite.

Partea frontala a capului Tatianei este lipita de regiunea occipitala a Anastasiei. Functiile renale ale acesteia din urma sunt ca si inexistente, ea bazandu-se pentru supravietuire pe rinichii Tatianei. In plus, ambele au probleme cardiace grave, acesta fiind de altfel unul dintre considerentele ce i-au facut pe medici sa renunte la operatie. Inima Tatianei lucreaza ca si cum s-ar confrunta cu un blocaj coronarian, in timp ce cea a Anastasiei este afectata de presiunea sanguina scazuta, arata testele efectuate la spitalul din Cleveland.

Doctorul James Tait Goodrich, de la Centrul Medical Montefiore, din New York, apreciaza ca decizia luata in cazul gemenelor Dogaru este de inteles, data fiind complexitatea cazului. In opinia sa, exista mai multe circumstante care ar fi putut duce la decesul celor doua surori daca s-ar fi incercat separarea lor.

Chiar si daca ar fi supravietuit operatiei, exista riscul ca starea lor sa devina mult mai grava decat este deja, sustine Goodrich, consultat inclusiv de medicii care s-au ocupat de Anastasia si Tatiana Dogaru.

Parintii siamezelor, Alin si Claudia Dogaru, sunt convinsi ca operatia de separare presupunea un risc enorm. „Vrem sa multumim echipei medicale pentru ca si-a dat seama de acest lucru si s-a oprit la timp”, a declarat Alin Dogaru, care este preot. Sotia sa l-a completat, spunand ca decizia de renuntare la interventia chirurgicala este cea mai buna. Familia Dogaru, care este stabilita in Italia, nu a anuntat ce planuri de viitor are, daca va ramane in SUA sau va pleca.

Precedent

Egiptenii norocosi

Chirurgii de la Centrul medical pentru copii din Texas au reusit, in octombrie 2003, sa ii separe pe siamezii egipteni Ahmed si Mohamed Ibrahim, nascuti pe 2 iunie 2001. La interventie, care a durat 34 de ore, au luat parte 50 de cadre medicale. Riscurile au fost si atunci foarte mari, medicii avertizand familia celor doi gemeni craniopagi ca unul dintre copii ar putea muri pe masa de operatie.

Parintii au riscat si, in cele din urma, totul s-a terminat cu bine, iar gemenii duc acum o viata normala.

Ne puteți urmări și pe Google News