După ce cu o seară înainte au fost proteste violente în peste 30 de mari orașe din SUA, Donald Trump a spus că ceea ce se întâmplă acum pe străzile din America nu mai are nimic de-a face cu dreptatea sau cu pacea și că memoria lui George Floyd este „dezonorată de rebeli, tâlhari și anarhiști”.

„Moartea lui George Floyd pe străzile din Minneapolis este o gravă tragedie”, a declarat preşedintele american în cursul vizitei la Centrul Spaţial Kennedy din Florida unde a asistat la lansarea capsulei Crew Dragon. Donald Trump a adăugat că memoria acestuia este „dezonorată de protestatari, huligani şi anarhişti” şi a lansat un apel la „reconciliere, şi nu ură, justiţie, şi nu haos”.

„Putem trimite armata acolo foarte rapid”, dacă se va solicita ajutorul, a declarat preşedintele american, citat de Reuters. „Nu voi permite unor gloate furioase să facă legea”, a mai spus Trump, dând asigurări că Departamentul Justiției și Garda Națională sunt în permanentă comunicare și coordonare cu autoritățile locale. Trump și-a încheiat discursul cu un mesaj de unitate și solidaritate.

La scurt timp după acest discurs, un vehicul al Secret Service aflat în fața Casei Albe a fost vandalizat de protestatari, care au scris pe el cu graffiti cuvinte jignitoare la adresa președintelui și i-au spart parbrizul.  Și un al doilea vehicul al Secret Service, situat în apropiere, a fost vandalizat, iar protestatarii s-au suit pe el.

SUA în anarhie. Protestele explodează. Stare de asediu. Garda Națională este în stradă

În acest timp, la Los Angeles, metropola californiană, au izbucnit ciocniri între poliție și manifestanți. Mai multe mașini ale poliției au fost vandalizate și incendiate, iar poliția a folosit bastoanele și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor. Demonstranții au început pașnic un marș, strigând „Viețile americanilor de culoare contează” și „George Floyd”, dar susțin că apoi poliția a încercat să-i blocheze și așa au început confruntările.

Și la New York au început să se adune protestatari în Times Square, dar poliția a pus garduri și le-a spus că, din cauza pandemiei, nu sunt permise adunările. Unii manifestanți au aruncat cu sticle, iar poliția a început să facă arestări. Ulterior, lucrurile au degenerat pe străzile din New York, unde manifestanții au început să dea foc la mașini și pubele.