Hemoleucograma, testele pentru depistarea sifilisului, a HIV şi examenul Papanicolau sunt principalele investigaţii recomandate viitoarelor gravide.
Eectuarea unui screening corect premergător sarcinii permite diagnosticarea precoce a unor afecţiuni şi evitarea complicaţiilor, precum avortul spontan sau malformaţii ale fătului. Printre analizele care trebuie bifate de viitoarele mămici sunt cele de sânge, sumarul urinei şi analiza secreţiilor vaginale, cărora li se adaugă examinări suplimentare, în cazul în care suferă de o boală cronică.
Vaginitele bacteriene pot provoca avort spontan
Primul pas este investigarea integrităţii aparatului genital, pentru depistarea de eventuale chisturi ovariene, fibroame uterine, răni ale colului uterin.
"O femeie care plănuieşte să rămână gravidă trebuie să se adreseze ginecologului cu câteva luni înainte pentru a stabili un set de investigaţii care să pregătească terenul. De obicei, se merge în două direcţii: investigarea aparatului genital (consult ginecologic, testare Papanicolau şi ecografie), dar şi investigarea stării generale de sănătate, analiza sângelui, sumar de urină", explică Cristian Jumugă, specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Gynecoland din Bucureşti.
Testul Papanicolau permite depistarea modificărilor colului uterin, a infecţiilor vaginale, precum şi a eventualelor dezechilibre hormonale. De asemenea, examenul secreţiei vaginale este obligatoriu pentru depistarea infecţiilor vaginale, vaginitei bacteriene şi infecţiei cu trichomonas.
"Vaginita bacteriană poate duce la complicaţii ale sarcinii precum avortul spontan, naştere prematură şi infecţie pelvină apărută după sarcină. În plus, prezenţa unei vaginite bacteriene, în eventualitatea unei operaţii de cezariană, creşte riscul de infecţe pelvină", subliniază Hadi Rahimian, medic obstetrică-ginecologie la Spitalul "Ioan Cantacuzino" din Bucureşti.
Următorul pas îl reprezintă analizele de sânge uzuale, precum hemoleucograma, pentru depistarea anemiilor, glicemia, care indică riscul de a dezvolta diabet gestaţional (diabet care debutează în timpul sarcinii), transaminazele, prin care este evaluată funcţia ficatului, calcemia, trigliceridele şi valoarea colesterolului.
Grupa de sânge şi factorul Rh trebuie efectuate cât mai rapid la ambii parteneri pentru a identifica o posibilă incompatibilitate. "Dacă gravida are Rh negativ şi tatăl are Rh pozitiv este vorba despre o incompatibilitate şi va exista o monitorizare mai atentă a sarcinii", afirmă dr. Rahimian.
Teste pentru rubeolă, toxoplasmoză şi virusul HIV
Alte analize care trebuie efectuate de viitoarea gravidă sunt cele pentru depistarea infecţiilor congenitale precum toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus (CMV) şi Listeria monocytogenes. Nedepistate la timp, se pot transmite la făt şi pot provoca avorturi spontane, moar tea acestuia în uter sau malformaţii. Deşi aceste teste se pot face şi în primele trei luni de sarcină, este de preferat ca ele să fie făcute din timp pentru a nu fi nevoie de o întrerupere ulterioară.
Următoarele analize pe listă sunt cele pentru depistarea hepatitei B, C, a virusului HIV şi a sifilisului (VDRL), care trebuie efectuate de ambii parteneri. "Consultul genetic este indicat doar dacă în familiile partenerilor au fost cazuri de malformaţii (rude de gradul II şi III)", explică ginecologul Hadi Rahimian.
Medicii ţin să explice că nu există un set de analize standard înainte de sarcină, ele se stabilesc de către medic după discuţia cu pacienta, în funcţie de istoricul ei medical.
Probleme precum menstr u aţia neregulată, un istoric bogat în infecţii vaginale, bolile cronice, toate acestea impun o monitorizare mai atentă. Totodată, în funcţie de rezultatele analizelor, medicul poate amâna sarcina. "Bolnavele de lupus eritomatos nu pot avea copii în general. De asemenea, sarcina poate fi amânată dacă sunt depistate infecţii urinare, candidoză, toxoplasmoză şi se începe tratamentul", adaugă ginecologul Cristian Jumugă.
"Consultul genetic este indicat doar dacă în familiile partenerilor au fost cazuri de malformaţii.", HADI RAHIMIAN ginecolog, Spitalul Cantacuzino
SPRIJIN PARŢIAL
Ce investigaţii se pot face gratuit
Analizele gratuite pe care le poate face o viitoare gravidă sunt cele uzuale prescrise asiguraţilor:
- Hemoleucogramă, glicemie, calcemie, VSH, colesterol şi trigliceride, uree şi creatinină, probe hepatice TGO şi TGB, sumarul de urină şi urocultura.
- De asemenea, testul Papanicolau şi examenul secreţiilor vaginale pot fi efectuate gratuit, cu trimitere de la medicul specialist (ginecolog), dacă acesta le solicită expres, în cazul în care are o suspiciune.
- Stabilirea grupei de sânge şi a Rh-ului, testarea pentru virusul HIV sau virusul hepatitei B sunt gratuite numai pentru gravide.
- Restul analizelor şi investigaţiilor, precum cele pentru depistarea toxoplasmozei, rubeolei, sifilisului, virusului citomegalic sau Listeriei sunt contra cost.