Analize gratuite pentru depistarea diabetului. Câţi români au boala care devine epidemică
- Cristiana Mazilu
- 19 aprilie 2012, 18:14
Românii sunt reticienţi la tratamentul cu insulină, atenționează medicii. Numărul celor depistaţi cu diabet de tip 1 și 2 creşte alarmant de la an la an. Pentru o mai bună informare atât a medicilor, cât și a pacienților s-a înființat Facultatea de Excelenţă în Insuloterapie.
Românii care trăiesc cu diabet, dar şi tinerii specialişti care vor trata aceşti bolnavi vor învăţa despre ceea ce înseamnă tratamentul cu insulină, terapie de care aproape toţi bolnavii de diabet zaharat tip I şi II ajung să depindă.
Astăzi a fost lansată Facultatea de Excelenţă în Insuloterapie (FITS), un program educaţional care îşi propune să educe atât personalul medicat cât şi pacienţi cu privire la tratamentul cu insulină. "Terapia cu insulină este cea mai complexă formă de tratament din patologia umană", consideră medicul specialist Nicolae Hâncu. Complexiatatea acestei forme de tratament constă în faptul că pacientul trebuie să îşi injecteze singur insulina, dar şi să îşi ajusteze dozele în funcţie de nevoile sale. 200.000 de români fac insulină
În România există aproximativ 800.000 de diabetici, iar mai bine de 200.000 dintre ei primesc tratament cu insulină. În cazul celor care suferă de diabet zaharat tip I, insulina le poate salva viaţa, în timp ce la diabetul zaharat de tip II, ea poate îmbunătăţii considerabil traiul bolnavilor.
“Principala preocupare noastră este în primul rând depistarea persoanelor cu diabet, dar şi prevenirea declaşării acestuia sau a apariţiei complicaţiilor. Diabetul zaharat este o boală perfidă. Nu doare, nu curge sânge, dar şi când se întâmplă asta este devastator. În acel stadiu bolnavul nu mai vede sau face infarct", explică Nicolae Hâncu.
Cei mai mulţi bolnavi sunt reticienţi în ceea ce priveşte trecerea la un tratament pe bază de insulină, spun specialiştii, care ne avertizează că amânarea insulinoterapiei poate cauza complicaţii grave.
Teste gratuite în toată ţara
FITS îşi propune ca, prin educarea pacienţilor şi a personalului medical să înţeleagă că insuline poate îmbunătăţii considerabil viaţa diabeticilor. Primul program de educare din cadrul FITS va demara la 21 aprilie la Predeal, unde tinerii medici specialişti, dar şi rezidenţii vor beneficia de cursuri medicale aprofundate în insulinoterapie. Tot în cadrul FITS peste 15.000 de oameni vor putea să facă gratuit testele care le-ar putea schimba viaţa. În mai, vor exista în toată ţara cabinete unde se vor face analize gratuite pentru a depista diabetul.