Analiza EVZ privind ineficiența sistemului de învățământ superior din România stârnea vii dezbateri în 2008.
Criza sistemului nu mai putea fi ţinută sub preş, iar jurnaliștii atrăgeau la acea dată atenția că universităţile produc, de cele mai multe ori, promoții slabe, iar studenții nu se pot descurca într-un loc de muncă. De nevoie, marii angajatori se vedeau astfel obligați să introducă cursuri de formare cu durată mare. Un alt aspect semnalat era acela că studenţii sunt tot numeroși, iar facultăţile nu mai reuşesc să-i „prelucreze” şi s-au transformat în simple fabrici de diplome. În plină criză a forţei de muncă, beneficiarii „produsului finit“ trebuie să se descurce cu ce primesc. Multe companii şi-au dezvoltat chiar propriile centre de formare, o a doua şcoală.
INFO
Criza învățământului românesc a continuat și în anii următori, iar opt ani mai târziu, după mai multe reforme, Ziua mondială a educaţiei (5 octombrie) a găsit şi în 2016 învățământul românesc într-o criză profundă: materială, umană și de încredere.
CV
Vlad Odobescu (33 de ani) este jurnalist, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și iubitor de reportaj. A lucrat fix cinci ani la Evenimentul zilei.