România, peste 10% din cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est

Sursa foto: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina nu s-a dovedit a fi o piedică asupra economiilor din Europa Centrală și de Est (ECE). Regiunea a demonstrat o bună rezistență în ciuda crizei energetice și a costurilor în creștere.

Coface lansează cel de-al 15-lea studiu anual al celor mai mari 500 de companiidin ECE. „Top 500 ECE" clasifică companiile după cifra de afaceri şi analizează factori suplimentari.

Raport Coface: Performanţa economică a celor 500 de companii serveşte ca un indicator reprezentativ al tendinţelor pieţei în întreaga regiune

Analiza recentă Coface clasifică companiile după cifra de afaceri şi analizează factori suplimentari. Printre aceștia se numără, cadrul în care companiile operează, sectoarele de activitate, pieţele, numărul de angajaţi, precum şi evaluările de credit Coface. Pe sectoare de activitate, industria petrolului și gazelor este lider în TOP 500, urmată de utilități și servicii publice, auto și transporturi.

Ca țară, Polonia găzduiește cele mai mari afaceri din regiune. Aceasta are o creștere substanțială de 37,9% a cifrei de afaceri agregate în 2022 comparativ cu anul precedent. Provocările legate de războiul din Ucraina nu au afectat masiv economiile:

„În ciuda acestor provocări, regiunea ECE a reușit să înregistreze o creștere solidă a PIB-ului de 4,0% în 2022 (după 6,2% în anul precedent), susținută de stocurile în creștere și de o cerere internă robustă”, a explicat Grzegorz Sielewicz, economist regional la Coface.

România ocupă locul trei, cu 60 de companii prezente în clasamentul Top 500 ECE

Locul al treilea pe podium revine României, care a înlocuit Ungaria în această poziție și care deține 60 de jucători în top. Cifra de afaceri a companiilor românești a crescut cu 44,1% la 112,2 miliarde de euro, în timp ce profitul net a crescut cu 142,5%, depășind toate celelalte țări la acest nivel. Mineralele, chimicalele, petrolul, materialele plastice și industria farmaceutică reprezintă cel mai mare sector, cu cea mai mare pondere în ceea ce privește cifra de afaceri generată (32,0%). Acesta este urmat de utilități și serviciile publice precum și de comerțul nespecializat, cu o pondere în cifra de afaceri de 18,7%, respectiv 16,3%.

Polonia conduce clasamentul, iar sectorul auto încetinește

PKN Orlen rămâne neînvinsă pe primul loc. Și-a consolidat semnificativ poziția cu o creștere de 111% a cifrei de afaceri. Anul trecut a avut +52%. Alte companii precum RWE din Cehia (a 2-a poziție), compania multinațională de petrol și gaze MOL Ungaria (locul 3), compania maghiară MVM Energetika (a 4-a poziție), Skoda Auto din Cehia (locul 5), retailerul Jeronimo Martins Polska (poziția a 6-a) și compania poloneză de energie PGE (a 7-a) și-au păstrat pozițiile în fruntea clasamentului.

Unele companii și-au depășit competitorii și au demonstrat performanțe superioare față de anul precedent. Aceste companii reflectă situația economică, și anume că au beneficiat de pe urma creșterii continue a prețurilor mărfurilor. Este vorba de companiile ce au ca obiect de activitate comercializarea și transportul de energie electrică, precum și companii petrochimice.

Coface: Schimbări în top trei sectoare cheie

Cele trei sectoare cheie continuă să dețină o pondere considerabilă a veniturilor generate de aproape 58%. Cu toate acestea, grupul sectorial fruntaș s-a schimbat. Creșterea prețurilor mărfurilor a dus la o evoluție pozitivă a cifrei de afaceri a companiilor care produc și comercializează energie. Așadar, sectoarele de utilități și servicii publice, precum și minerale, chimice, petrol, materiale plastice și farma au înregistrat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri în 2022, de 64,1%, respectiv 60,9%.

Sectorul minerale, chimice, petrol, materiale plastice și farmaceutic este din nou cel mai bine reprezentat în clasamentul Top 500 ECE. Acest sector a cunoscut cea mai mare creștere a profitului net (+100,5%), deoarece prețurile în creștere a petrolului și gazelor naturale au prezentat oportunități de generare de profit prin marjele de rafinare, în ciuda provocărilor continue.

Deși sectorul auto și transporturi rămâne printre sectoarele de top, acesta s-a confruntat cu provocări. Acestea includ cu o scădere a cererii din cauza pandemiei și a întreruperilor lanțurilor de aprovizionare. Asta a dus la venituri reduse, în ciuda unei anumite creșteri a cifrei de afaceri și a profiturilor. Industria rămâne dominantă în patru țări: Cehia, Ungaria, România și Slovacia.