Analiști: Dacă Medvedev îl lasă pe Putin să candideze, Rusia se va confrunta cu o catastrofă

Analiști: Dacă Medvedev îl lasă pe Putin să candideze, Rusia se va confrunta cu o catastrofă Sursa: Arhiva EVZ

Rusia se va confrunta cu o ”catastrofă” dacă preşedintele Dmitri Medvedev nu va candida la alegerile prezidenţiale din 2012 şi îi va lăsa cale liberă premierului Vladimir Putin, personalitatea politică numărul unu a ţării. Avertismentul a fost lansat de doi consilieri ai Kremlinului, într-un cotidian central.

”Dacă actualul președinte rus refuză să îşi prelungească mandatul, va provoca o criză de amploare în ţară”, susțin Igor Iurghens şi Evgheni Gontmaher, lideri ai Institutului de dezvoltare contemporană, un centru de analiză apropiat Kremlinului, în ziarul ”Vedomosti”, preluat de Agerpres.

Cei doi analiști consideră că o stabilizare sinonimă cu stagnarea, degradarea şi catastrofa naţională s-ar instala durabil o dată cu Putin, provocând o scurgere a capitalurilor şi o emigrare masivă din Rusia, prăbuşirea pieţelor financiare ruse, intensificarea extremismului naţionalist şi înăsprirea regimului politic.

Semnatarii articolului îi cer lui Medvedev să îşi asume responsabilităţile, ”să treacă Rubiconul său” şi să participe la prezidenţialele din martie 2012, fără a ţine cont de mentorul său, în condițile în care niciunul dintre cei doi lideri ruși nu și-au anunțat intenția de a candida.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei doi sunt de părere că participarea lui Medvedev în competiţia pentru funcţia supremă în stat este singura modalitate ”de a scoate ţara din mlaştina în care se afundă”. deși nu cred că actualul lider de la Kremlin, cu ambiţia sa de modernizare, poate înfăptui miracole.