În opinia sa, „marea slăbiciune a României este că are prea mult petrol, prea mult gaz natural. Este tendința naturală a României să se concentreze în exportul acestor lucruri, folosindu-le. (…). Sunteți acum în circumstanțele în care trebuie să vă mențineți operațiunile cu mineralele, dar este absolut necesar să le suplimentați cu alte lucruri”. 

Potrivit specialistului în probleme geopolitice şi afaceri internaţionale, Uniunea Europeană eșuează, adică face reguli pe care nimeni nu le urmează. 

„Au făcut o regulă că toți trebuie să aibă deficite nu mai mari de atât. Franța a spus: nu. Au spus că toate datoriile trebuie să fie plătite în euro, iar Ungaria a spus: nu, în forinți. Ce vedeți aici este un eșec al UE. Instituțiile europene nu vor dispărea niciodată, vor rămâne pentru totdeauna, dar abilitatea de a face decizii s-a evaporat. S-a evaporat, pentru că sunt prea multe Europe”, a mai afirmat George Friedman, citat de Agerpres.

Guvernul trebuie să se dea la o parte

El a declarat că americanii caută locuri în care să investească, România fiind unul dintre ele, dar Guvernul trebuie să se dea la o parte puțin.

„Tot ce știu este că trebuie creat un sistem bancar care să servească nevoile firmelor mici. Mărimea companiei nu determină apetitul său pentru servicii. (…) America este plină de bani care merg din China, Japonia până în Orientul Mijlociu. Americanii caută locuri unde să investească. România este unul dintre acele locuri. În momentul în care, acum, emisfera de est se destramă și SUA are mari rezerve de bani, trebuie create oportunități, nu vorbesc despre crearea de noi programe guvernamentale, dar Guvernul (român – n.r.) trebuie să se dea la o parte puțin”, a spus Friedman.

Te-ar putea interesa și: