Analistul în Energie, George Niculescu: România, aproape de un Blackout al Sistemului Energetic Național
- Feri Predescu
- 19 ianuarie 2019, 14:26
Lipsa de viziune a guvernanților în privința strategiei energetice poate avea consecințe dezatruoase pentru România, avertizează analistul în Energie, George Niculescu. El își argumentează poziția făcând referire, printre altele, la modul în care ministerul Energiei a gestionat, de-a lungul anilor, situația de la Complexul Energetic Oltenia, dar și la noul impozit de 2% din cifra de afaceri care va afecta grav bugetele de investiții și fondul de salarii al companiilor energetice.
Analistul George Niculescu întreabă retoric “Voi ce faceți anul acesta de Blackout?”, arătând că “ocupați cu discuții privind recursul compensatoriu, grațieri și amnistii, Brexit sau victoria Simonei Halep de la Australian Open (Felicitări !!), puțini observă situația în care se află Sistemul Energetic Național (SEN)”. În analiza sa, pentru EVZ, specialistul vorbește pe cifre. “ Astăzi, situația se prezintă în felul următor: consumul este de 8430 MW iar producția este de aproximativ 6810 MW. Diferența dintre consum și producție, de aproximativ 1600 MW, provine din import. Observăm cum s-a spulberat mitul “România, furnizor regional de securitate energetică” așa cum era menționat în capitolul “Obiective Strategice Fundamentale” al Strategiei Energetice”.
Lipsa de viziune a actualului ministru al Energiei reiese din strategia elaborată de acesta, opinează George Niculescu. “În planul de investiții în noi capacități de producere a energiei se prevede construirea unui grup de 400 MW la Turceni. Ce să ardeți în acest nou grup, domnule ministru? Pe care cărbune îl vom arde acolo, când astăzi tocmai din lipsa cărbunelui s-a închis un grup de 330 MW la Rovinari?” Specialistul în Energie susține însă că toți miniștrii care au condus ministerul Energie, din 2012, până astăzi, sunt vinovați de această situație.”Mă refer la anul 2012 că la un moment T0 pentru că acela a fost anul în care am văzut cea mai rapidă diversificare a surselor de producție a energiei electrice la noi în țară”.
“Dacă tranziția SEN către un sistem modern, echilibrat, care să asigure vârfurile de consum fără problem și la costuri decente, un sistem bazat pe mai mult gaz și regenerabil și mai puțin cărbune, dacă această tranziție începea de acum 5 ani, astăzi nu am fi fost atât de dependenți de CE Oltenia, iar problemele lor interne nu ar fi afectat atât de grav siguranță SEN. Dar cei care au condus ministerul Energiei au tratat cu superficialitate problemele cu care se confruntă CE Oltenia și, în loc să restructureze compania, să retehnologizeze grupurile de producție și să eficientizeze atât activitatea de producere a energiei electrice cât și cea de minerit, au acordat ajutoare de stat, au scutit de achiziționarea de certificate de CO2 și, mai nou, și de certificate verzi”.
Un alt argument prezentat de analistul în Energie, George Niculescu, este și noul impozit de 2% impus de guvernanți. “Trebuie să nu trecem cu vederea solicitarea de dividende suplimentare de către ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, companiilor din sectorul energetic, fapt ce a condus la o reducere a investițiilor acestor companii în retehnologizare, și trebuie să ținem cont și de noul impozit de 2% din cifra de afaceri care va afecta și mai mult bugetele de investiții și fondul de salarii al acestor companii, punându-le în pericol activitatea comercială.
Ministrul Energiei Anton Anton spunea, ieri, că noul impozit de 2% afectează grav activitatea producătorilor de energie electrica. Când a semnat această OUG oare nu a intuit acest lucru?”
Specialistul în Energie, George Niculescu își încheie analiza avertizând că toate aceste “ingrediente” se pare că formează în aceste zile, “rețeta perfectă” pentru un Blackout al sistemului energetic.”Așa că uitați, vă rog frumos, de Black Friday, pentru că anul acesta suntem foarte aproape de Blackout, iar consecințele unui Blackout sunt dezastroase”.